Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Otvoren Komandno-kontrolni centar za video nadzor Podgorice – Ministar Nuhodžić: Cilj nam je da imamo manje kriminala na ulicama

Otvoren Komandno-kontrolni centar za video nadzor Podgorice – Ministar Nuhodžić: Cilj nam je da imamo manje kriminala na ulicama
Datum objave: 25.08.2020 17:00 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


MUP   MUP
Cilj nam je da imamo manje kriminala na ulicama, bolјu zaštitu djece od narkotika i ulične prodaje droge, bolje rezultate Policije u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela i prekršaja, veću bezbjednost u saobraćaju, bolji preventivni rad, a sve ovo znači veću sigurnost svih naših građanki i građana, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić prilikom puštanja u rad Komandno-kontrolnog centra, iz kojeg će Policija, preko 270 kamera sa najsavremenijom tehnologijom, pratiti stanje na ukupno 35 lokacija u Podgorici, za koje je prethodno pribavljena saglasnost Agencije za zaštitu podataka o ličnosti.

Ministar je podsjetio da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova opredijelili višemilionska sredstva za uvođenje video nadzora gradova. Prva faza obuhvata lokacije u Podgorici, Baru i Budvi, dok će od naredne godine video nadzor obuhvati i opštine Nikšić, Herceg Novi i Kotor. „Video nadzor je u skladu sa najvišim evropskim standardima, uz puno poštovanje pravila obrade i zaštite ličnih podataka. Dakle, nema straha ugrožavanju privatnosti građana“, kazao je Nuhodžić.
      
Ministar je najavio da je u narednom periodu planirano i uvođenje kamera, odnosno uređaja za snimanje postupanja policijskih službenika. „U skladu sa najboljim uporednim iskustvima i novim zakonskim rješenjima, nastojaćemo da obezbijedimo budžetska sredstva da svi policajci, koji su u neposrednom kontaktu sa građanima, budu opremljeni sa ovim uređajima na uniformama, u cilju zaštite integriteta, ali i sprječavanja, eventualnog, prekoračenja ovlašćenja“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković je istakao da je jedan od prioriteta gradske uprave pretvaranje Podgorice u pametni grad, odnosno stvaranje pretpostavki da se budući razvoj našeg grada temelji na korišćenju modernih i pametnih tehnologija. „Ovaj projekat predstavlja korak od sedam milja za naš grad i zahvaljujući sistemu video nadzora mi ćemo, ukupno gledano, imati puno bolje stanje u Podgorici, kako na planu očuvanja javnog reda i mira, stanja u saobraćaju, tako i na planu opšteg nivoa bezbjednosti u glavnom gradu. Vuković je naglasio da se doprinos Glavnog grada ogleda kroz obezbjeđenje potrebne infrastrukture za instalaciju pomenute opreme u vrijednosti od 270.000 eura. „Uporedo sa tim, realizovali smo pilot projekat na tragu ove priče, a on podrazumijeva instalaciju sistema video nadzora u desetak parkova u glavnom gradu. Kako smo, nažalost, u prethodnom periodu bili svjedoci raznoraznih devijantnih društvenih pojava, već sada možemo da konstatujemo, iako je sistem u funkciji tek mjesec dana, da je toga mnogo manje. Nemam nikakvu dilemu da ćemo, sa ovim sistemom koji danas puštamo u rad, u Podgorici imati puno bolje stanje u narednim godinama. Čestitam kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kolegama iz Uprave policije, uz poruku da ćemo im, kao i do sada, mi u gradskoj upravi biti pouzdran partner“, zaključio je gradonačelnik Vuković.
Biro za odnose sa javnošću   Biro za odnose sa javnošću