Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Sjednica Ekspertskog tima: Na biračkom spisku za parlamentarne izbore 540.026 brača – slijedi dodatna provjera upotrebom AFIS-a

Sjednica Ekspertskog tima: Na biračkom spisku za parlamentarne izbore 540.026 brača – slijedi dodatna provjera upotrebom AFIS-a
Datum objave: 20.08.2020 18:48 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnjih poslova je, shodno zakonu, donijelo rješenje o zaključenju biračkog spiska. U skladu sa tim, konačan broj birača koji se nalazi na biračkom spisku za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, na dan 19.08.2020. godine, je 540.026. Ekspertski tim će 25. avgusta o.g. početi sa dodatnom provjerom biračkog spiska upotrebom sistema za automatsku identifikaciju otisaka prstiju (AFIS), saopšteno je na današnjoj sjednici Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. Sjednici su prisustvovali i glavni tim Izborne posmatračke misije ODIHR-a (EOM), na čelu sa šefom misije Tamašem Meserikom, kao i predstavnici ENEMO posmatračke misije u Crnoj Gori, na čelu sa šefom misije Đanlukom Pasarelijem.

Ekspertski tim je naglasio da se u radu posebno fokusirao na analizu podataka o licima koja ne posjeduju važeća identifikaciona dokumenta. S tim u vezi, konstatovao značajan pomak, tj. od prvobitno 50.000 lica koja ne posjeduju važeća dokumenta, taj broj je značajno smanjen na oko 20.000 lica. Takođe, istakao da su građani iskazali veliko interesovanje za komunikaciju sa Timom, putem email adrese kontrolabs@mup.gov.me, kao i za uvid u birački spisak preko internet portala www.biraci.me i besplatan Call centar MUP-a 19820.

Predstavnici međunarodnih posmatračkih misija su kao izrazito pozitivan korak ocijenili formiranje Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska i pohvalili transparentnost i otvorenost Tima.

„Izuzetno cijenimo ulogu posmatračkih misija tokom lokalnih i parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust, čije će ocjene i preporuke predstavljati podstrek i smjernice u pravcu daljeg razvoja vladavine prava, kao i potvrdu uspješnog približavanja Crne Gore evropskim ciljevima“, zaključio je ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Ekspertskog tima Mevludin Nuhodžić.