Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

MUP: Pozivamo crnogorske državljane koji stiču punoljetstvo do 30. avgusta, da podnesu zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša

MUP: Pozivamo crnogorske državljane koji stiču punoljetstvo do 30. avgusta, da podnesu zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša
Datum objave: 29.07.2020 17:17 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom predstojećih lokalnih i parlamentarnih izbora zakaznih za 30. avgust 2020. godine, podsjećamo da je Ustavom Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Takođe, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 68b, propisano je da je prilikom dolaska na biračko mjesto birač dužan da preda ličnu kartu ili pasoš predsjedniku biračkog odbora, kao neophodan uslov za ostvarivanje biračkog prava.

Shodno navedenom, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao organ državne uprave nadležan za izdavanje lične karte i pasoša, poziva sve crnogorske državljane koji stiču punoljetstvo do dana održavanja izbora, 30. avgusta 2020. godine, a nemaju identifikacioni dokument, da, shodno Zakonu o ličnoj karti, kao i Zakonu o putnim ispravama, ukoliko već nijesu, podnesu zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, u cilju ostvarivanja biračkog prava.

Zahtjev za izdavanje lične karte crnogorski državljanin može podnijeti u područnoj jedinici ili filijali za građanska stanja i lične isprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište, svakog radnog dana, od ponedjeljka do petka, u periodu od 08.00h do 14.00h, osim u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, gdje zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, crnogorski državljanin može podnijeti svakog radnog dana, u periodu od 08.00h do 18.00h.