Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Građani da poštuju zabranu loženja vatre na otvorenom

Građani da poštuju  zabranu loženja vatre na otvorenom
Datum objave: 29.07.2020 14:27 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Na osnovu upozorenja Zavoda za hidrometeorologu i seizmologiju, Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, obavještava javnost da će u periodu od 29. jula do 4. avgusta 2020. godine, centralni i primorski dio biti pod povećanim rizikom od požara, a situaciju na području Podgorice i Danilovgrada može dodatno pogoršati jak vjetar koji se očekuje tokom noći u petak na subotu.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a apeluje na građane da poštuju mjere i naredbe nadležnih organa u vezi sa zabranom loženja vatre na otvorenom prostoru i da odgovornim odnosom daju zajednički doprinos da se pojava požara svede na minimum ili u potpunosti eliminiše.

Svi nadležni subjeki sistema zaštite i spašavanja će za pomenuti period podići nivo operativne spremnosti za odgovore u ovakvim situacijama, a biće i pojačan nadzor svih inspekcijskih službi koje tretiraju ovu oblast kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Posebno će biti pojačana aktivnost Uprave policije u pogledu preventivnog djelovanja na područjima sa povećanim požarnim rizikom, a ukoliko se ukaže potreba i u pogledu identifikovanja i procesuiranja eventualnih počinilaca izazivanja požara na otvorenom prostoru.

Državni i lokalni organi su spremni da sve svoje resurse stave u funkciju zaštite i spašavanja materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine. Jednako tako, iskazuju odlučnost da, u skladu sa zakonskom procedurom, procesuiraju sve one koji je na bilo koji način ugroze bezbjednost i imovinu građana.