Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministar Nuhodžić povodom Svjetskog dana izbjeglica: Crna Gora je obezbijedila puno poštovanje izbjegličkog prava i potvrdila da je društvo evropskih vrijednosti i perspektive

Ministar Nuhodžić povodom Svjetskog dana izbjeglica: Crna Gora je obezbijedila puno poštovanje izbjegličkog prava i potvrdila da je društvo evropskih vrijednosti i perspektive
Datum objave: 19.06.2020 16:18 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


U Centru za prihvat u Spužu, danas je obilježen Svjetski dan izbjeglica, uz prigodan program koji je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz podršku Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

„Svjetski dan izbjeglica je prilika da se podsjetimo da je Crna Gora obezbijedila puno poštovanje izbjegličkog prava, kroz usvajanje međunarodnih standarda i utemeljujući ključne civilizacijske vrline – poput solidarnosti, tolerancije i uvažavanja raznolikosti. Crna Gora je i svojim zakonodavstvom doprinijela stvaranju inkluzivne zajednice, težeći da se, i na taj način, legitimišemo kao društvo evropskih vrijednosti i perspektive“, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. Naglasio da je Vlada Crne Gore, u saradnji sa agencijama Ujedinjenih nacija, Delegacijom Evropske unije i civilnim sektorom, realizovala brojne aktivnosti na unapređenju položaja onih koji su prisiljeni da napuste svoja ognjišta i to na human i odgovoran način. „Takođe, ovaj dan nas podsjeća da je vrlo važno da uspješna integracija izbjeglica i stranaca koji su dobili međunarodnu zaštitu obogati našu sredinu i da pružimo pomoć svakome ko je proganjan zbog svoje različitosti, koja treba da posluži kao nit što ujedinjuje, a ne razdvaja. To je i u duhu naše multikulturne tradicije“, zaključio je ministar Nuhodžić.

Herman Špic, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije naveo da EU ostvaruje saradnju sa crnogorskim državnim institucijama i Kancelarijom UNHCR-a u oblasti unapređenja zakonodavnog okvira i poboljšanja položaja raseljenih lica u Crnoj Gori. „Evropska unija je najveći donator Regionalnog stambenog programa. Do danas su obezbijeđene stambene jedinice za oko 400 izbjegličkih porodica. Krajem ljeta očekujemo početak izgradnje novih stanova za 96 najugroženijih porodica u Vrelima Ribničkim u Podgorici“, kazao je šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije.

Događaju su prisustvovali i Roberta Monteveki, predstavnica UNHCR-a u Crnoj Gori, Dušica Živković, šefica Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije, Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a, predstavnici civilnog sektora: NVO Pravni centar, NVO Građanska alijansa i NVO Juventas, kao i predstavnici Crvenog krsta.