Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Истекла документа важећа: лична карта, пасош, возачка дозвола, саобраћајна дозвола (уз полису осигурања), дозволе за стални и привремени боравак, као и дозволе за привремени боравак и рад странаца

Истекла документа важећа: лична карта, пасош, возачка дозвола, саобраћајна дозвола (уз полису осигурања),  дозволе за стални и привремени боравак, као и дозволе за привремени боравак и рад странаца
Датум објаве: 25.03.2020 13:55 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Национално координационо тијело за заразне болести донијело је, између осталих, сљедеће привремене мјере са циљем спречавања даљег ширења коронавируса и заштите живота и здравља грађана:

- обавеза надлежних органа који врше контролу и регулисање саобраћаја на путевима да саобраћајне дозволе којима је истекао рок важења сматрају важећим, ако возач уз дозволу посједује важећу полису осигурања и доказ о извршеном техничком прегледу возила;

- обавеза државних органа, органа државне управе, органа локалне самоуправе и локалне управе, привредних друштава, јавних установа и других правних лица, предузетника и физичких лица да дозволе за стални боравак, дозволе за привремени боравак и дозволе за привремени боравак и рад странаца, а којима је истекао рок важења, по основу којих остварују пред тим органима неко своје право или извршавају обавезу, сматрају важећим.

МУППодсјећамо да су шалтерске сале подручних јединица и филијала Министарства унутрашњих послова од 18.03.2020. године затворене, те да су документа која су истекла, а издата су након 2008. године (лична карта, пасош и возачка дозвола) важећа.

Уколико грађани имају хитну потребу за издавањем новог документа, могу се обратити Министарству унутрашњих послова електронским путем на емаил адресу управно.муп@муп.гов.ме или позвати на бројеве телефона 020/225 341, 020 203 275 и 020/245-663, радним данима од 7 до 15х.

Путем портала www.документа.ме, грађани могу поднијети сљедеће захтјеве:
• захтјев за издавање извода из регистра рођених;
• захтјев за издавање увјерења из регистра црногорских држављана;
• захтјев за издавање увјерења из регистра пребивалишта.

Давањем налога за доставу докумената на адресу, грађанин се обавезује да, по пријему пошиљке, плати трошкове услуге доставе Агенцији која врши доставу, у износу од 3,5€ (укључујући ПДВ). Уколико се, истовремено, наручује два или више докумената, плаћа се само један износ накнаде за доставу за сва поручена документа.

Испорука ових докумената преко наведеног портала врши се у кратким роковима, а обустављена је наплата таксе у износу од 2 еура за грађане који су наручили издавање извода из регистра рођених и увјерења из регистра црногорских држављана преко портала www.документа.ме, у складу са привременом мјером коју је донијело Национално координационо тијело за заразне болести.

Такође, на wеб страници www.муп.гов.ме, грађани се могу информисати о начину и условима остваривања одређених права у области издавања идентификационих и других докумената.