Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Црна Гора преузима једногодишње предсједавање Регионалном иницијативом за миграције, азил и избјеглице (МАРРИ)

Црна Гора преузима једногодишње предсједавање Регионалном иницијативом за миграције, азил и избјеглице (МАРРИ)
Датум објаве: 21.02.2020 12:47 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


У сусрет црногорском преузимању једногодишњег предсједавања Регионалном иницијативом за миграције, азил и избјеглице (МАРРИ) у јуну 2020. године, генерална директорица Директората за међународну сарадњу и европске интеграције Тања Остојић се данас састала са директором МАРРИ Регионалног Центра Сашком Коцевим.

Састанак је био прилика за дефинисање приоритета црногорског предсједавања у областима из МАРРИ-јевог мандата са фокусом на азил, реадмисију, управљање границом и борбу против трговине људима. Уважавајући основну мисију МАРРИ-ја, као регионалног механизма који подржава земље Западног Балкана у процесу европских интеграција кроз усклађивање националног законодавства са ЕУ стандардима, изградњу институција, те подизању капацитета, саговорници су препознали активности које би требале бити предузете у наредном периоду.

Генерална директорица Остојић је похвалила досадашње напоре МАРРИ РЦ у спровођењу свеобухватне реформске иницијативе, која је допринијела унапријеђењу сарадње са релевантним међународним организацијама у области миграција и азила, попут Европске канцеларије за подршку азилу (ЕАСО), Њемачке агенције за међународну сарадњу (ГИЗ), Међународне организација за миграције (ИОМ), Високог комесаријата УН за избјеглице (УНХЦР) и Европске агенције за граничну и обалску стражу (ФРОНТЕX).

Говорећи о предстојећим активностима, директор Коцев је изразио захвалност за досадашњи допринос Црне Горе кроз активно учешће релевантних институција у раду МАРРИ иницијативе, те исказао увјерење да ће успјешна сарадња додатно добити на значају током црногорског предсједавања.