Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

МУП наставља са процесом успостављања нове полицијске културе

МУП наставља са процесом успостављања нове полицијске културе
Датум објаве: 21.02.2020 12:18 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


У циљу испуњавања међународних стандарда у поступању полицијских службеника, и онемогућавања злоупотребе и прекорачења овлашћења од стране полицијских службеника, Влада је, на јучерашњој сједници, на предлог Министарства унутрашњих послова, донијела Уредбу о допуни уредбе о боји и ознакама возила и пловила, наоружању и посебној опреми који се употребљавају за вршење полицијских послова.

МУПНа овај начин, полицијски службеници ће на одређеној опреми, то јесте заштитној кациги, штитовима и заштитним средствима, балистичким прслуцима и балистичким кацигама, имати натпис од комбинације слова и/или бројева који служи за идентификацију полицијског службеника.
Напомињемо да су допуне ове уредбе препоручене и подржане и од стране Савјета за грађанску контролу рада полиције.

Увођењем ознака на посебној опреми полицијских службеника наставља се процес успостављања нове полицијске културе, која ће унаприједити полицијски интегритет и одговорност, те омогућити ефикасан надзор и истраге.

Овим се стварају, не само бољи услови за ефикасније и безбједније вршење полицијских послова, већ ће се и спријечити, евентуалне, злоупотребе приликом вршења полицијских послова и примјене полицијских овлашћења, с обзиром да ће грађани сада у сваком тренутку знати податке полицијског службеника са којим дођу у контакт.

Дакле, додатно је препознат значај обиљежавања опреме полицијских слузбеника, јер је Министарство унутрашњих послова још раније прописало да на униформама службеника Сектора специјалне полиције морају бити истакнуте словно нумеричке ознаке које омогућавају њихову идентификацију.
Напомињено да је ово веома важно за јачање повјерења грађана у Полицију, као и за даљу афирмацију владавине права у Црној Гори.

Доношењем Уредбе се испуњавају стандарди Савјета Европе и Европског комитета за спрјечавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања или кажњавања.