Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Пауновић: Градиће се заједнички гранични прелаз Враћеновићи-Делеуша

Пауновић: Градиће се заједнички гранични прелаз Враћеновићи-Делеуша
Датум објаве: 20.02.2020 15:26 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Влада је на данашњој сједници усвојила Извјештај о вођењу преговора на припремама за закључивање Споразума о измјенама и допунама Споразума између Владе ЦГ и Вијећа министара БиХ о граничним прелазима за погранични саобраћај с Предлогом споразума. Циљ нам је да овим Споразумом омогућимо држављанима Црне Горе и БиХ који живе у пограничном подручју једноставније рјешавање свакодневних животних потреба и прелазак државне границе ван граничних прелаза у режиму пограничног саобраћаја на 18 прелазних мјеста, навео је предсједник Комисије за границу Милан Пауновић.

Влада је такође усвојила Предлог основе за вођење преговора о закључивању Анекса Споразума између Владе ЦГ и Вијећа министара БиХ о спровођењу граничних провјера на заједничким граничним прелазима с Нацртом анекса Споразума. “Желимо да поједноставимо прелазак државне границе, а очекујемо да ћемо почетком марта испреговарати и закључити овај споразум“, истакао је Пауновић. Тим Споразумом је предвиђено отварање четири заједничка гранична прелаза - два на територији Црне Горе, два на територији БиХ.

Данас је усвојена и Информација о потреби привременог затварања граничног прелаза Враћеновићи, за период од 90 дана, током изградње саобраћајне инфраструктуре на будућем заједничком граничном прелазу Враћеновићи –Делеуша, на путном правцу Никшић-Билећа. За изградњу овог граничног прелаза, средства су опредијељена од стране Европске уније, кроз Секторску буџетску подршку.

Предсједник Комисије за границу Милан Пауновић је истакао да ће ГП Враћеновићи бити затворен са даном почетка извођења радова на изградњи ЗГП Враћеновићи – Делеуша, а јавност ће бити обавијештена о датуму почетка затварања овог прелаза и преусмјеравању саобраћаја на другим граничним прелазима, у складу са закључцима Владе.

„Имамо сагласност Владе, да прелаз буде затворен највише до 90 дана, односно најкасније до 1. јуна, а обавеза извођача је да до тад заврши радове на саобраћајници, чиме се стварају услови за поновно успостављање граничне контроле и успостављање заједничке граничне контроле од стране граничних служби Црне Горе и БиХ након завршетка изградње овог граничног прелаза“, казао је Пауновић.


МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА