Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Министри Нухоџић и Пуришић са амбасадорком Рајнке обишли Склониште за жртве трговине људима

Министри Нухоџић и Пуришић са амбасадорком Рајнке обишли Склониште за жртве трговине људима
Датум објаве: 19.02.2020 17:07 | Аутор: МУП, МРС

Испис Штампај страницу


Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић и амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке посјетили су данас Склониште за жртве трговине људима, којим руководи НВО „Институт за социјалну и образовну политику“.

Министар Нухоџић је, овом приликом, истакао да, као одговорно друштво морамо пружити адекватну заштиту и помоћ жртавама трговине људима. У том смислу, функционисање овог Склоништа представља добар примјер сарадње државних институција и цивилног сектора и и резултат је одговорне политике коју спроводи Влада Црне Горе. Подсјетио је на недавну акцију Управе полиције и Специјалног државног тужилаштва, када је у Црној Гори пресјечен највећи ланац трговине људима на Балкану. „У једном тренутку смо се нашли пред немалим бројем жртава трговине људима, али су државне институције и цивилни сектор синергијом успјели да адекватно одговоре на овај изазов“, додао је Нухоџић. Указао је на значај Тима за формалну идентификацију жртава трговине људима у оквиру Министарства унутрашњих послова, који је за веома кратко вријеме остварио значајне резултате.

Биро за односе с јавношћу Владе ЦГ„МУП ће, као и до сада, посвећено и одговорно наставити да пружа подршку систему заштите жртава. То је обавеза свих нас, надлежних органа, цивилног сектора, медија и грађана. Држава и институције система ће још снажније прогонити све оне који се баве трговином људима“, казао је министар унутрашњих послова.

Такође, Нухоџић је изразио захвалност амбасадорки САД-а на континуираној подршци коју пружа државним институцијама и цивилном сектору, када је у питању трговина људима.

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић казао је да су кроз Јавни позив одабрали „Институт за социјалну и образовну политику“ да развије социјалну услугу пружање смјештаја жртвама трговине људима за 2020. годину и да ће Министарство рада и социјалног старања ову услугу финансирати у износу од 40.000 еура.

Након обиласка склоништа изразио је задовољство развојем ове социјалне услуге, условима које склониште пружа, као и посвећеношћу особља које жртвама трговине људима помаже при лакшем опоравку од траума и лакшем интегрисању у заједницу.

„Желим да кажем да Центар за социјални рад пружа овом склоништу све потребне услуге и подршку како би се лакше изборили са оним што је очекивано и што је политика Владе у овој области. Захваљујем се колегама из Владе, посебно из Министарства унутрашњих послова на посвећеном откривању потенцијалних жртава трговине људима и свакако Амбасади САД и амбасадорки лично, који су увијек ту да нам помогну да пронађемо најбоља рјешења и одговоре , да се изборимо са овим изазовима, и да нам пруже сву другу логистику“.

Министар Пуришић је рекао да је Влада Црне Горе обезбиједила потребна средства да се овај сервис континуирано финансира и додатна средства у износу од 250 еура да се по кориснику партиципира у трошковима одржавања овог склоништа.

Такође, министар је казао да постоји спремност за ширење капацитета ове врсте подршке и у другим градовима и специјализовано за друге видове подршке.

Амбасадорка Рајнке је исказала задовољство што је данас позвана да посјети Склониште и упозна се са радом и напором који улажу појединци у пружање неопходне његе жртавама трговине људима. Амбасадорка САД-а је изјавила да је Влада САД-а помогла напоре у борби против трговине људима, стварању међуресорне радне групе која се бори против трговине људима, јачању капацитета органа за спровођење закона и да се Влада САД-а обавезала да ће наставити подршку у овом смјеру у будућности.