Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministar Nuhodžić u Berlinu: Intenzivnijom saradnjom u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem do veće sigurnosti Zapadnog Balkana i Evropske unije

Ministar Nuhodžić u Berlinu: Intenzivnijom saradnjom u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem do veće sigurnosti Zapadnog Balkana i Evropske unije
Datum objave: 01.02.2020 10:12 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je juče u Berlinu da su unapređenje saradnje, partnerstva i koordinacije u borbi protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem od prioritetnog značaja za efikasno suzbijanje te pojave koja predstavlja ozbiljnu prijetnju i jedan od ključnih bezbjednosnih rizika.

MUP„I region Zapadnog Balkana i zemlje Evropske unije dijele zajedničke izazove koji se tiču pojave ilegalnog posjedovanja oružja. Zato je neophodna zajednička i sinhronizovana akcija na planu sprječavanja ilegalne trgovine oružjem, koja predstavlja rizik za sigurnost i stabilnost na globalnom planu“– rekao je ministar Nuhodžić na drugom sastanku na visokom nivou u okviru francusko-njemačke inicijative za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog oružja na Zapadnom Balkanu (SALW).

Govoreći o rezultatima koji su ostvareni u prethodnom periodu, ministar je naveo da je crnogorska Policija tokom 2019. godine podnijela krivične prijave zbog nedozvoljenog držanja oružja protiv 331 lica i oduzela 262 komada različitih vrsta vatrenog oružja, 94 komada minsko-eksplozivnih naprava i 16.818 komada municije različitog kalibra. U prethodnih 6 godina, kroz kampanju „Poštuj život vrati oružje“, uništeno je oko 7.000 komada vatrenog oružja, 103.280 komada municije različitog kalibara i 680 komada minsko eksplozivnih sredstava. Ovi podaci potvrđuju posvećenost države i nadležnih institucija beskompromisnoj i sistemskoj borbi protiv svih oblika teškog i organizovanog kriminala i oružanog nasilja.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je opredijeljeno da pruži puni doprinos smanjenju malokalibarskog i lakog oružja, suzbijanju nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine, kao i bezbjednom upravljanju zalihama oružja i municije, a time ostvarujemo i ciljeve Mape puta za kontrolu SALW-a, ali i činimo da region Zapadnog Balkana bude sigurnije mjesto za život“ – zaključio je ministar Nuhodžić.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA