Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Министар Нухоџић за Дневне новине: Држава има одговорност да штити мир, за превладавање разлика кључан је дијалог

Министар Нухоџић за Дневне новине: Држава има одговорност да штити мир, за превладавање разлика кључан је дијалог
Датум објаве: 29.01.2020 12:32 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


"И поред одређених тензија и појединачних инцидената, Црна Гора је заједнички дом свих нас изграђен на темељима очувања мира и стабилности и мултиконфесионалног склада. Тај склад произилази из дијалога, уважавања различитих идентитета, међусобног разумијевања и толеранције. Зато сам убијеђен да, управо ове вриједности које вјековима његујемо, знамо да цијенимо и да ћемо сачувати дух мира и традицију слоге и заједништва. А држава има одговорност да штити мир у којем ћемо, вјерујем, превладати политичке, идеолошке и друге разлике", казао је за Дневне новине, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

Црна Гора је то, како је истакао министар, знала да уради у свим тешким временима и по томе је и препозната.

"Вјерујем да ће се и ова вјерска питања ријешити дијалогом, свјесни да различитости не требају да нас дијеле, већ да буду мотив да се приближимо једни другима и да, кроз дијалог, рјешавамо међусобна неслагања у мишљењима. Јер, сигуран сам да сви дијелимо исте циљеве да Црна Гора буде сигурна и безбједна. А држава и институције система ће сваком грађанину, без обзира на вјеру и нацију, гарантовати сигурност и безбједност. Цијеним да свако треба да има пуну слободу да буде или не буде вјерник било које вјере. А вјерски објекти треба да буду отворени за вјернике без обзира на њихово етничко и политичко опредјељење", поручио је министар поводом актуелних дешавања и са аспекта јавног реда и мира.

Нухоџић је истакао увјерење да толеранцију, мултиетнички и мултивјерски суживот у црногорском друштву ништа не може и неће нарушити.

Министар је саопштио да државне институције неће дозволити да се различита мишљења, као и било које питање, рјешава насилним путем, не поштујући органе надлежне да штите јавни ред и мир, безбједност и уставни поредак.

"Такође, обавеза институција је да поштују људска права и слободе грађана. Само у атмосфери међусобног поштовања, повјерења и дијалога можемо показати да су интереси државе и свих њених грађана изнад националних и вјерских опредјељења и разлика", истакао је Нухоџић.

Министар је казао да најоштрије осуђује нападе и омаловажавање и вријеђање полиције, наглашавајући да даје пуну подршку полицијским службеницима који посао обављају на професионалан и одговоран начин, у складу са законом, не дозвољавајући да их појединци испровоцирају.

"Јавна окупљања протичу мирно. У највећем броју, грађани увјерења исказују на миран и достојанствен начин, у складу са грађанским и демократским вриједностима, не угрожавајући права и слободе других. Али, имамо и случајева у којима појединци нарушавају јавни ред и мир. И ових дана смо свједоци да се они који храбро и одлучно обављају један од најзахтјевнијих послова, који брину о сигурности свих грађана и државе, нападају и покашавају дискредитовати објављивањем фотографија на друштвеним мрежама. Као министар унутрашњих послова, најоштрије осуђујем овакве нападе, омаловажавање и вријеђање припадника Управе полиције", саопштио је  Нухоџић.

Пуна подршка полицијским службеницима

"Још једном, дајем пуну подршку полицијским службеницима који посао обављају на професионалан и одговоран начин, у складу са законом, не дозвољавајући да их појединци испровоцирају. Такође, желим да похвалим службенике Управе полиције који су показали толеранцију, стрпљење и суздржаност приликом примјене полицијских овлашћења у извршавању полицијских послова", истакао је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, поручујући да очекује да, у свакој ситуацији, полицијски службеници посао обављају савјесно и у складу са законом, штитећи права, слободе и животе свих грађана.