Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana radionica na temu „Smanjenje rizika od poplava i odrona“ u opštini Berane

Održana radionica na temu „Smanjenje rizika od poplava i odrona“ u opštini Berane
Datum objave: 03.12.2019 15:32 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Radionica na temu „Smanjenje rizika od poplava i odrona“, održana je danas u Beranama, u organizaciji Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

MUPNa otvaranju radionice govorila je načelnica Područne jedinice za vanredne situacije Berane Direktorata za vanredne situacije MUP-a Denisa Nurković.

Nurković je istakla da poplave i odroni predstavljaju jedan od najučestalijih hazarda u Crnoj Gori, ali i u regionu, i iskazala uvjerenje da će današnje prezentacije i interakcija prisutnih rezultirati unapređenju aktivnosti na polju zaštite i spašavanja od poplava i odrona, ali i drugih prirodnih i tehničko-tehnoloških hazarda.

Učesnici su tokom radionice istakli značaj sprovođenja preventivnih mjera za zaštitu i spašavanje od poplava i odrona, izrade planske dokumentacije u oblasti zaštite i spašavanja, smanjenja rizika od ekstremnih meteoroloških pojava, realizacije aktivnosti na smanjenju rizika od katastrofa na lokalnom i nacionalnom nivou, implementacije Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa i važnosti podizanja svijesti i edukacije građana i djece kada je u pitanju smanjenje rizika od katastrofa.

Na radionici su učestvovali predstavnici iz opština Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Petnjica, Gusinje, Plav, Andrijevica i Rožaje, Opštinskih organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje i Berane, Uprave policije, Crnagoraputa, Odreda izviđača iz Rožaja i predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a koji su imali priliku za razmjenu informacija, znanja, iskustava, dobre prakse i naučenih lekcija u oblasti smanjenja rizika od poplava i odrona.

Radionica je realizovana u okviru projekta „3 WATCH OUT – Trilateralni model civilne zaštite: Putevi, instrumenti i izazovi za našu bezbjednost“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija – Italija.