Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Подршка Европске уније Црној Гори: За ефикасније управљање границом још 3,9 милиона еура

Подршка Европске уније Црној Гори: За ефикасније управљање границом још 3,9 милиона еура
Датум објаве: 02.12.2019 11:48 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Европска унија је, кроз програм Секторске буџетске подршке, одобрила додатних 3,9 милиона еура Министарству унутрашњих послова Црне Горе, у циљу даљег развоја ефикасног система контроле и управљања границом.

Биро за односе с јавношћуНакон поступка евалуације остварених резултата у имплементацији Стратегије за интегрисано управљање границом за период 2014-2018. година, усклађивања са европским системом заштите граница и усвајања Шенген стандарда, овом уплатом, Европска унија је подржала јачање интегрисаног приступа у управљању границом у укупном износу од 19,9 милиона еура (двије транше од по 8 милиона уплаћене су у децембру 2016. и децембру 2018. године).

У претходном периоду, уз подршку Владе Црне Горе и Европске уније, значајно су унапријеђени материјално-технички капацитети Граничне полиције, као и полицијска сарадња у области спрјечавања прекограничног организованог криминала. Такође, средствима добијеним од стране Европске уније, завршена је регулација корита ријеке Суторине, набављена возила и опрема за електронски надзор државне границе, инсталиран најсавременији видео надзор на свих 28 граничних прелаза и развијен софтвер који информатизује процес издавања виза.

Министарство унутрашњих послова је снажно посвећено даљем јачању сигурности на граници, као и борби против прекограничног криминала и илегалних миграција, а све у циљу повећања безбједности наше државе и грађана.Од овог износа 19,9 милиона еура, у 2020. години, улажемо 5,1 милион еура за унапређење граничне инфраструктуре и бољу техничку опремљеност Граничне полиције. Планирана је изградња и реконструкција граничних прелаза – Ранче, Шћепан Поље и Враћеновићи, изградња објекта за детаљну контролу возила на ГП Кула и објекта за потребе Граничне полиције у Пљевљима. Такође, предвиђена је и набавка система за надзор зелене границе, опреме за И и ИИ линију провјере на граничним прелазима, као и набавка беспилотне летилице и моторних возила, док се на аеродрому Подгорица планира инсталација Е-Гате система.