Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nuhodžić: U kontinuitetu preduzimamo aktivnosti na unapređenju kapaciteta za sistemski odgovor države i društva na problem trgovine ljudima

Nuhodžić: U kontinuitetu preduzimamo aktivnosti na unapređenju kapaciteta za sistemski odgovor države i društva na problem trgovine ljudima
Datum objave: 28.11.2019 13:27 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


„Vlada Crne Gore u kontinuitetu preduzima aktivnosti na unapređenju kapaciteta za sistemski odgovor države i društva na problem trgovine ljudima. Na ovaj globalni izazov moramo dati zajednički odgovor, kroz osnaženu regionalnu i međunarodnu saradnju. Moramo raditi zajedno kako bi spriječili zločin i zaštitili žrtve“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić otvarajući međunarodnu konferenciju „Borba protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu" koju su zajednički organizovali Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Generalni sekretarijat NATO-a za žene, mir i bezbjednost.

Biro za odnose s javnošćuMinistar Nuhodžić je saopštio da Strategija za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. g. pokazuje odlučnost da se na efikasan način rješavaju svi aspekti trgovine ljudima, a fokus je na iskorjenjivanju trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije, ugovorenih brakova romske i egipćanske populacije i prosjačenja na ulicama. U prethodnom periodu je unaprijeđena koordinacija institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, sprovode se brojne edukacije, poboljšana je dostupnost usluga na planu reintegracije žrtava, a radi se i na podizanju svijesti javnosti o ovom fenomenu i jačanju informisanosti o načinima prijavljivanja.

Nuhodžić je podsjetio da su formiranjem Odsjeka za suzbijanje trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija u Upravi policije, te formiranjem Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, intenzivirane proaktivne istrage. Informisao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo Tim za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima koji će postupati po standardnim operativnim procedurama, a cilj je pomjeranje težišta identifikacije žrtava trgovine ljudima sa aspekta zasnovanog na krivičnom gonjenju na aspekt ljudskih prava.

Takođe, ministar je ukazao na jaku vezu između trgovine ljudima i drugih oblika prekograničnog kriminala, te saopštio da se, uvažavajući činjenicu da su migranti rizična kategorija, posebna pažnja posvećuje ovoj problematici.

„Svjesni smo da je potrebno nastaviti sa proaktivnim pristupom i ulagati dodatne napore u narednom periodu na prepoznavanju, otkrivanju i procesuiranju krivičnog djela trgovine ljudima“, zaključio je ministar.