Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Crna Gora i Evropska komisija zaključile Sporazum o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma

Crna Gora i Evropska komisija zaključile Sporazum o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma
Datum objave: 19.11.2019 14:08 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je danas nakon Foruma EU-ZB da su Crna Gora i Evropska komisija zaključile Sporazum o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu.

„Sporazum koji sam potpisao sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove Dimitrisom Avramopulosom još jedan je dokaz apsolutne posvećenosti Crne Gore evropskim vrijednostima i politikama. Svjesni smo da je u ovoj oblasti uvijek potrebno ulagati sve više napora. Uz podršku Evropske unije, Crna Gora će raditi na jačanju nacionalnih kapaciteta u dijelu prevencije, sprječavanja i suzbijanja terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije“ – rekao je ministar Nuhodžić na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropska unija-Zapadni Balkan na kojem učestvuje na poziv ministarke unutrašnjih poslova Finske Marie Ohisalo i potpredsjednika Vlade Sjeverne Makedonije i ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog.

MUPMinistar Nuhodžić je istakao da je činjenica da su danas u Skoplju ministri unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije važna, jer je još jednom potvrđena posvećenost EU saradnji sa zapadnobalkanskim partnerima na području sigurnosti. „Crna Gora, kao država kojoj je regionalna saradnja jedan od temelja politike, kao država koja ni sa jednom zemljom regiona nema ni jedno otvoreno pitanje, i kao lider u evropskoj integraciji i dalje će biti čvrst oslonac Evropskoj uniji u saradnji sa državama Zapadnog Balkana. Danas su se države ovog regiona saglasile da unaprijede saradnju sa Evropskom graničnom i obalskom stražom (FRONTEKS-om) i sa EUROPOL-om, u efikasnom praćenju, boljem upravljanju granicama i migracijama, uz poštovanje ljudskih prava, borbi protiv trgovine ljudima, krijumčarenja migranata i poboljšanju smještajnih kapaciteta za migrante“ – naveo je ministar.

Ministar je istakao da je jasno saopšteno da će Evropska unija nastaviti da nam pruža pomoć, što će doprinijeti stabilnijem i bezbjednijem Zapadnom Balkanu i daljem napretku ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

„Jači Zapadni Balkan znači jača Evropa. Zato je integracija Zapadnog Balkana u EU investicija u bezbjednost i stabilnost Evrope u cjelini. To je u interesu naših građana, što je osnovni cilj svih nas koji vjerujemo u evropsko jedinstvo i zajedništvo“ – zaključio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić nakon Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova EU-ZB, koji je održan u Sjevernoj Makedoniji.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA