Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Министар Нухоџић: Бољом заштитом критичне инфраструктуре изградићемо већу отпорност друштва и државе на хибридне пријетње

Министар Нухоџић: Бољом заштитом критичне инфраструктуре изградићемо већу отпорност друштва и државе на хибридне пријетње
Датум објаве: 01.11.2019 13:33 | Аутор: МУП

Испис Штампај страницу


Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић рекао је данас у Скупштини да је наша земља изложена хибридним пријетњама, које су глобални изазов, али да се у сарадњи са државама савезницима у НАТО-у одупиремо овим пријетњама те да заокружујемо нормативни и стратешки оквир у овој области.

„Хибридне пријетње су савремени безбједносни изазов са којим се не суочава само Црна Гора, већ је то глобални изазов. Наша способност да се одупремо хибридним пријетњама је ојачана чланством у НАТО-у, гдје сарадњом са 28 држава савезница успјешно штитимо своју државу и грађане. Такође, сви органи који чине обавјештајно безбједносни сектор у потпуности извршавају своје задатке“, поручио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић одговарајући на питање посланика Демократског фронта Предрага Булатовића.

Министар је рекао да глобалне безбједносне прилике карактеришу бројни и динамични безбједносни изазови, уз брзе и непредвидиве промјене и подсјетио да је Стратегијом националне безбједности Црне Горе препозната потреба за развојем капацитета за заштиту и одговор на хибридне пријетње, које се могу манифестовати кроз комбинацију напада на критичну инфраструктуру, сајбер нападе на информационе системе, пропагандне и информационе кампање, али и друге насилне и ненасилне активности које за циљ имају подривање система и државе. „Црна Гора је, као чланица НАТО-а и кандидат за чланство у Европској унији, међу приоритетима уврстила и јачање сарадње са савезницама ради размјене искустава, знања и јачања капацитета, како би, између осталог, пружила допринос колективним напорима НАТО-а и ЕУ у суочавању с хибридним пријетњама“, казао је министар Нухоџић.

У наставку, најавио да ће стратешки оквир за супротстављање овом изазову бити заокружен до краја године доношењем Стратегије за супротстављање хибридним пријетњама. Министар је рекао да је Влада Црне Горе недавно утврдила Предлог закона о одређивању и заштити критичне инфраструктуре, имајући у виду да угрожавање елемената критичне инфраструктуре може имати директан утицај на националну безбједност у свим њеним димензијама, посебно ако се реализује у склопу хибридног напада. „Посебан фокус је на унапређењу капацитета за откривање и разумијевање хибридних активности и суочавање с њима, које подразумијева подизање свијести о проблему, почевши од едукације младих, уз, истовремено, јачање отпорности критичне инфраструктуре, друштва и институција“, навео је министар унутрашњих послова.

Министар је подсјетио да је Црна Гора у мају 2019. године постала чланица Европског центра изврсности за супротстављање хибридним пријетњама у Хелсинкију, чиме ће се омогућити размјена искустава са државама чланицама НАТО и ЕУ, као и подршка коју би Центар пружио напорима Црне Горе у изградњи И јачању националних капацитета у овој области.

У контексту потребе адекватног разумијевања рањивости институција и јачања њихове отпорности, министар је посебно указао на значај превентивног дјеловања, размјене најбољих пракси у овој области, развој нових политика и унапређење сарадње са регионалним и међународним партнерима у супротстављању хибридним пријетњама.