Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Kampanja Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019 „Budi odgovoran- smanji rizik” od 7. oktobra

Kampanja Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019 „Budi odgovoran- smanji rizik” od 7. oktobra
Datum objave: 03.10.2019 15:03 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom 13. oktobra - Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić i ministarka i predsjednica Komisije za procjenu šteta u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović najavili su danas predstojeću kampanju Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019 „Budi odgovoran- smanji rizik”.

Kampanju organizuje kabinet ministarke u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore, a realizuje se uz podršku Vlade.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić je istakao da je ova kampanja nastavak svega onoga što Ministarstvo unutrašnjih poslova i Direktorat sprovode u kontinuitetu, kako bi se građani na najbolji način edukovali u procesu smanjenja rizika od katastrofa.

„O načinu rada i funkcionisanja našeg sistema zaštite, najbolje govori činjenica da Crna Gora nije imala ni jednu ljudsku žrtvu, u situacijama elementarnih nepogoda, koje su pogodile našu državu”.

MUPMinistarka Vučinović je kazala da je predstojeća kampanja dio i Nacionalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa i biće organizovana kroz više aktivnosti edukativnog i stručnog karaktera.

„Kampanja počinje 07. oktobra i sadržaće niz edukativnih aktivnosti i pokaznih vježbi za djecu osnovnih škola, a krovni događaj je Konferencija smanjenje rizika od katastrofa 2019, koja će se održati 13. oktobra, kada se i obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa”, izjavila je Vučinović.

Prema riječima Vučinović, Konferencija će imati dvije panel diskusije, na kojima će učestvovati eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Pored Konferencije, u osnovnim školama sedam crnogorskih gradova (Podgorica, Nikšić, Berane, Pljevlja, Bijelo Polje, Herceg Novi i Bar), 7. oktobra, područne jedinice Direktorata za vanredne situacije, organizovaće edukativnu nastavu za sva odjeljenja petog razreda, dok će se 11. oktobra u O.Š. “Milorad Musa Burzan”, u Podgorici, realizovati pokazna vježba simuliranje požara i evakuacija.

Kampanja će se nastaviti i u narednom periodu, kroz brojne aktivnosti.