Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Uspješno realizovana aktivnost pod okriljem Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kriminalnih prijetnji - EMPACT

Uspješno realizovana aktivnost pod okriljem Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kriminalnih prijetnji - EMPACT
Datum objave: 10.09.2019 15:50 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Uprave policije i Uprave carina su učestvovali u operativnoj aktivnosti Dani zajedničke akcije Zapadni Balkan za 2019. (The Joint Action Day Western Balkans 2019.).

U ovoj aktivnosti učestvovali su službenici iz 30 država i osam agencija i međunarodnih organizacija a koje su se udružile u okviru četiri EMPACT-ova prioriteta: nezakonita trgovina vatrenim oružjem, ilegalne migracije, prevare sa dokumentima i krijumčarenje droge.

Za vrijeme trajanja akcije na teritoriji Crne Gore, kao podrška Upravi policije, po prvi put su bili angažovani resursi Europol-a, mobilna kancelarija i forenzička podrška, što je omogućilo povećanu operativnost policijskih službenika na terenu.

Tokom ove aktivnosti provjeravano 214.147 lica, vozila i prostorija. Lišeno je slobode 175 lica.

U Crnoj Gori je za vrijeme trajanja aktivnosti provjereno 3.593 lica, 893 vozila, oduzeta su četiri komada oružja i lišeno je slobode šest lica.

Operacija je koordinirana pod okriljem Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kriminalnih prijetnji (EMPACT), kao dijela ciklusa politike Evropske unije, četvorogodišnjeg plana za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala.

Ova operacija sprovedena je sa ciljem jačanja evropskih granica i unutrašnje bezbjednost.

UP   UP