Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nacionalni operativni tim za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije: Crna Gora je prepoznata kao mjesto mirnog zajedničkog života različitih nacija i religija

Datum objave: 22.08.2019 13:39 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nasilja zasnovanog na vjeroispovijesti i uvjerenju, koji se na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN prvi put obilježava ovog 22. avgusta, Nacionalni operativni tim za sprovođenje Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma (NOT) ističe da će nastaviti da preduzima kako preventivne, tako i proaktivne mjere, kako bi doprinio da Crna Gora ostane prepoznata kao mjesto mirnog zajedničkog života različitih nacija i religija.

Međunarodni dan nas podsjeća na one koji su, nažalost, bili žrtve nasilja zasnovanog na religiji i uvjerenju, širom svijeta, i da je zloupotreba religije jedan od glavnih pokretača radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma, bez pravljenja predrasuda prema bilo kojoj religiji.

Sloboda vjeroispovijesti i uvjerenja su osnovna prava čovjeka zagarantovana Ustavom Crne Gore i najznačajnijim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. Svaki pojedinac i svaka grupa imaju pravo da na siguran i slobodan način ispoljavaju svoju vjeru i uvjerenja.

Fenomenu nasilnog ekstremizma, koji može uticati na mir i bezbjednost građana, Vlada Crne Gore je posvetila posebnu pažnju formiranjem NOT, koji uključuje predstavnike resornih organa i predstavnike nevladinog sektora. Donošenjem Strategije i pratećeg Akcionog plana Crna Gora je iskazala spremnost da se protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije bori na sistemski način.

Imajući u vidu kompleksnost ove pojave NOT je u saradnji sa civilnim društvom i uz podršku Misije OEBS-a u decembru 2018. godine pokrenuo Nacionalnu platformu za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, koja okuplja predstavnike nadležnih državnih institucija, predstavnike lokalnih samouprava, medija, političkih partija, nevladinih organizacija, vjerskih zajednica, akademske zajednice i pojedince koji mogu doprinijeti suzbijanju ove pojave.

Platforma ima za cilj da kroz dijalog različitih segmenata društva omogući bolje razumijevanje, kako bi se kao društvo u cijelini borili protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Napori koje Crna Gora ulaže nastaviće se i ubuduće, kako kroz jačanje postojećih mehanizama, tako i kroz kreiranje novih, s posebnim fokusom na mlade, kako bi ih zaštitili od negativnih društvenih uticaja i kako bi postali produktivni članovi društva koji prepoznaju i poštuju prave vrijednosti.Rukovodilac Nacionalnog operativnog tima i nacionalni koordinator
Dragan Pejanović