Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Generalna direktorica Milanka Baković u Jutarnjem programu TVCG : Građani će krajem marta 2020.godine dobiti najsavremenija putna dokumenta

Datum objave: 31.07.2019 14:39 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


“Građani Crne Gore će krajem marta 2020.godine dobiti najsavremenija putna dokumenta”, saopštila je generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave u MUP-u Milanka Baković, gostujući juče u Jutarnjem programu TVCG.

Crna Gora prati međunarodne normativne standarde, kao i tehnološka dostignuća kada je u pitanju izdavanje identifikacionih dokumenata, saopštila je generalna direktorica Baković. Informisala je da je u skladu sa sigurnosnim protokolima koji su sve zemlje EU obavezne da primjenjuju u svojim putnim dokumentima, a koji su dio digitalne agende EU za 2020.godinu, Vlada Crne Gore usvojila informaciju o potrebi uvođenja identifikacionih dokumenata treće generacije, a Skupština u skladu sa tim, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti.

Generalna direktorica Baković je kazala da se radi o zajedničkom projektu MUP-a, Ministarstva javne uprave, Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja čiji će projekat elektronske zdravstvene knjižice biti inkorporiran u ovo rješenje. Kako je navela, Ministarstvo unutrašnjih poslova je pristupilo tenderskoj proceduri i raspisalo javni tender, koji je bio apsolutno transparentan.

Takođe je saopštila da će uvođenjem dokumenata treće generacije lična karta u svom obrascu dobiti čip, u koji će biti unijeti određeni lični podaci, fotografija, otisak dva prsta, a stvoriće se i uslovi da se u čipu - elektronskom nosaču ugrade sertifikati za elektronsku identifikaciju i sertifikat za digitalni kvalifikovani elektronski potpis, što će umnogome doprinijeti kvalitetnijem životu naših građana i unaprijediti komunikaciju i poslovanje u državi.

Govoreći o benefitima novih dokumenata, generalna direktorica Baković je istakla da se radi o najsavremenijim dokumentima koja će doprinijeti bezbjednosti putnih dokumenata, smanjiti mogućnost za zloupotrebe korišćenja identiteta i ličnih podataka građana, kao i zloupotrebe i falsifikovanje dokumenata. Takođe, kako je navela, ono što je za građane bitno je da će cijene naknada za izdavanje obrazaca ličnih dokumenata, osim za  lične karte, biti niže, dok će procedure izdavanja ostati nepromijenjene.

VIDEO: Generalna direktorica Milanka Baković -gostovanje u Jutarnjem programu TVCG