Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Najava: Predstavljanje Baze podataka o porodičnom nasilju

Datum objave: 20.05.2019 13:11 | Autor: MUP; MRSS; UNDP

Ispis Štampaj stranicu


Baza podataka o porodičnom nasilju biće predstavljena i zvanično puštena u rad na konferenciji za medije koju zajednički organizuju Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, Delegacija Evropske unije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Na konferenciji za medije govoriće:

Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore
Mevludin Nuhodžić, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore
Herman Špic, šef sektora za saradnju u Delegaciji EU
Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP
Ida Kolinović, Ministarstvo rada i socijalnog staranja [demo prezentacija baze]


Kada: četvrtak, 23. maj 2019. u 9:00 sati
Gdje: Eko zgrada Ujedinjenih nacija, Stanka Dragojevića bb, Podgorica

Baza podataka za porodično nasilje razvijena je po usvajanju novog Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici usvojenog u septembru 2018. Rezultat je zajedničke inicijative dva programa: 1) Informacioni sistem socijalnog staranja – Socijalni karton, koji zajednički sprovode Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNDP i 2) Projekta UNDP-a i Evropske unije za rodnu ravnopravnost koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Riječ je o kompleksnom softverskom rješenju koje omogućava pohranjivanje i automatizovanu razmjenu prijava i obavještenja o nasilju u porodici između dva ključna resora – Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije sa jedne strane i Ministarstva rada i socijalnog staranja odnosno centara za socijalni rad, sa druge strane. Baza sadrži sve zakonski propisane, neophodne podatke o svim učesnicima u slučaju prijavljenog nasilja – i potencijalnim žrtvama i počiniocima, djeci (ako su djeca žrtve ili žive u porodici u kojoj se desilo nasilje), preduzetim mjerama tj. prekršajnim i krivičnim prijavama, procijenjenom stepenu rizika i itd.

Baza porodičnog nasilja biće efikasan alat za pravovremeno postupanje u slučajevima nasilja u porodici, kao i za sprovođenje i praćenje relevantnih postupaka i generisanje zvanične statistike, i integralni je dio Informacionog sistema socijalnog staranja - Socijalnog kartona. Ovim zajedničkim poduhvatom ključnih resornih ministarstava, UNDP-a i Evropske unije napravljen je značajan iskorak ka unapređenju multisektorske saradnje i koordinisanom odgovoru institucija u slučajevima nasilja u porodici.


MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA I MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNOG STARANJA