Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Terenska vježba u Nikšiću i Danilovgradu: Specijalizovani timovi testiraju procedure pružanja pomoći u slučaju poplava

Terenska vježba u Nikšiću i Danilovgradu: Specijalizovani timovi testiraju procedure pružanja pomoći u slučaju poplava
Datum objave: 15.05.2019 12:49 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


U periodu od 14. do 17. maja 2019. godine, na teritoriji opština Nikšić i Danilovgrad održava se modulska terenska vježba na kojoj učestvuju timovi iz šest zemalja - Crne Gore, Italije, Rumunije,  Turske, Kosova i Njemačke.

Tema vježbe je spašavanje od poplava, a timovi zemalja učesnica su specijalizovani za spašavanje od poplava korišćenjem pumpi visokog kapaciteta crpljenja vode i testiraju procedure pružanja pomoći i međusobne saradnje, kao i procedure podrške zemlje domaćina, dok je njemački tim zadužen za tehničku podršku.

MUPNa vježbi učestvuju i predstavnici Evropske komisije – Generalnog direktorata za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći i država članica EU, Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Elektroprivrede, Uprave policije, Uprave carina, opština Nikšić i Danilovgrad, lokalnih službi zaštite i spašavanja, Gorske službe spašavanja i radioamatera. Takođe, značajnu ulogu imaju i volonteri Crvenog krsta Crne Gore i studenti Univerziteta Donja Gorica.

Vježba je organizovana u okviru EU projekta, koji zajedno implementiraju APELL Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iz Rumunije, Generalni inspektorat za vanredne situacije MUP-a Rumunije, Hrvatska vatrogasna zajednica, Odsjek za civilnu zaštitu regiona Pijemonte iz Italije i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.