Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nuhodžić-Gašparikova: Nastavak dobre saradnje MUP-a i UNDP-a

Nuhodžić-Gašparikova: Nastavak dobre saradnje MUP-a i UNDP-a
Datum objave: 13.05.2019 17:12 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Uspješna saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Programa Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori ogleda se kroz kvalitetno vođene zajedničke projekte sprovođene u prethodnom periodu, a dinamična saradnja biće nastavljena i ubuduće, poručeno je sa prvog zvaničnog susreta ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i novoimenovane stalne predstavnice UNDP, Daniele Gašparikove.

MUPSastanak je bio prilika da se sagovornici osvrnu na ključne oblasti saradnje, kojom prilikom je ministar Nuhodžić podsjetio na pozitivne rezultate kampanje „Poštuj život, vrati oružje“, koju MUP i UNDP zajednički sprovode, kroz SEESAC, u saradnji sa OEBS-om i drugim partnerima u cilju podizanja svijesti javnosti o štetnosti posjedovanja oružja i u cilju podrške punoj implementaciji Zakona koji reguliše ovu oblast. Od naročitog značaja, kako je kazao ministar, je i podrška UNDP u strateškim i operativnim aktivnostima na smanjenju nezakonitog posjedovanja i krijumčarenja lakog i malokalibarskog naoružanja. Ministar se takođe zahvalio UNDP / SEESAC na podršci u kreiranju i usvajanju Regionalne mape puta za održivo rješenje za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i krijumčarenje lakog i mlaokalibarskog oružja, na Zapadnom Balkanu do 2024. godine.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici i aktivnostima koje Ministarstvo na tom planu sprovodi, kao i rezultatima multiresorskog Operativnog tima koji je formiran prošle godine, a kojeg čine predstavnici različitih institucija i nevladinog sektora. Pozitivne rezultate na planu suzbijanja porodičnog nasilja prate i aktivnosti unapređenja sistema i jačeg uvezivanja nadležnih institucija, pa je u tom smislu, kako je kazao ministar, uz podršku UNDP uspostavljena zajednička baza podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva rada i socijalnog staranja, u cilju efikasnog i pravovremenog praćenja slučajeva porodičnog nasilja. Projekat uspostavljanja zajedničke baze podataka zvanično će biti predstavljen 23. maja.

Stalna predstavnica UNDP Gašparikova pohvalila je dosadašnju saradnju MUP-a i ove organizacije, posebno u pogledu prikupljanja i uništavanja viškova lakog i malokalibarskog oružja koje je u posjedu građana, kroz SEESAC. Ona je takođe poručila da će i u narednom periodu, kroz realizaciju započetih i pokretanje novih projekata, UNDP nastaviti da podržava aktivnosti za dobrobit svih građana i građanki, i da aktivno doprinosi daljem napretku Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Zajednički je konstatovano da prostor za unapređenje saradnje postoji kroz razvijanje konkretnih, pojedinačnih projekata, koji će doprinijeti izgradnji što efikasnijeg sistema za borbu protiv nasilja, te uspostavljanju novih vidova saradnje na planu kontrole naoružanja i suzbijanja ilegalnog oružja.