Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Црногорска полиција, полицијски атешеи и официри за везу имају квалитетну сарадњу; приоритет ће и убудуће бити заједничка борба против међународно организованог криминала

Црногорска полиција, полицијски атешеи и официри за везу имају квалитетну сарадњу; приоритет ће и убудуће бити заједничка борба против међународно организованог криминала
Датум објаве: 12.04.2019 15:44 | Аутор: Управа полиције; фото и видео: Служба за односе с јавношћу Владе

Испис Штампај страницу


Директор Управе полиције Веселин Вељовић је са сарадницима у Подгорици данас одржао XИИИ годишњи састанак са полицијским аташеима и официрима за везу. Сарадња Управе полиције и полицијских аташеа и официра за везу оцијењена је као квалитетна и професионална, са конкретним резултатима. Закључено је да ће сарадња и контакти бити додатно интензивирани ради превенције и сузбијања савремених глобалних безбједносних ризика и пријетњи.

XИИИ годишњи састанак су обраћањима отворили министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и директор Управе полиције Веселин Вељовић. Директор Вељовић је потом презентовао резултате рада Управе полиције у прошлој години, са посебним освртом на значајан напредак и мјерљиве резултате постигнуте у борби против организованог криминала. Директор је такође представио нову организациону структуру полиције која ће оснажити већ постојеће организационе јединице полиције у откривању, сузбијању и спрјечавању најтежих кривичних дјела.

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић казао је да је годину за нама обиљежила интензивна међународна полицијска сарадња са конкретним резултатима, те да да би се супротставили организованом криминалу, незаконитим миграцијама и тероризму, морамо и даље да дјелујемо удружено и заједничким снагама. Министар је поручио да је заједничким акцијама које су резултирале заплијеном значајне количине дроге и хапшењем високорангираних чланова и оних који су носиоци организованог криминала, криминалним групама задат жесток ударац од стране државе и њихово дјеловање је у знатној мјери ослабљено. Остварени напредак је охрабрујући, нарочито имајући у виду чињеницу да МУП координира процесима у преговарачком поглављу 24 - Правда, слобода и безбједност, а чињеница да ће ово поглавље бити посљедње затворено намеће велику одговорност Министарству, те зато, како је казао министар, радује чињеница да у овом послу можемо рачунати на перманентну подршку. Министар је додао да је оснажена регионална сарадња изузетно важна за безбједност граница, јер су криминалне групе међусобно повезане, те да зато морамо, кроз конкретне акције, да покажемо да ниједна од наших земаља није сигурно мјесто за криминалце.

Директор Управе полиције Веселин Вељовић је казао да је Црна Гора успоставила квалитетне механизме за борбу против организованог криминала, усвојила квалитетна законска рјешења, успоставила професионалне институције у чијој је надлежности борба против организованог криминала, те остварила мјерљиве резултате у тој области. Вељовић је рекао да је циљ борбе против тешког и организиваног криминала, што ће и даље бити приоритет Управе полиције, да се правди приведу сви у ланцу криминогених структура, те да ће полиција зато, у координацији са тужилаштвом, с акцентом на сарадњу са Главним специјалним тужиоцем, још јаче и интензивније радити на сузбијању свих облика криминала. Директор је нагласио да је стање безбједности у Црној Гори у 2018. години, по највећем броју параметара, било повољно, те да су резултати на расвјетљавању кривичних дјела у прошлој години побољшани у односу на годину раније. Управа полиције је препозната као поуздан партнер у рјешавању савремених безбједносних ризика и пријетњи, а презентовани резултати потвђују спремност Управе полиције за сталним снажењем полицијске сарадње и размјеном информација на регионалном и међународном нивоу, али и остваривањем оперативне координације усмјереној ка откривању, сузбијању и спрјечавању кривичних дјела и процесуирању њихових починилаца, казао је директор и додао да ће полиција у даљем раду бити значајно посвећена динамичном путу наше ЕУ интеграције, као и испуњавању захтјева који су дефинисани Акционим планом Стратегије за проширење Европске уније.

Полицијски аташеи и официри за везу, као и представници међународних организација, оцијенили су да је сарадња са црногорском полицијом веома квалитетна и успјешна, а у дискусији која је услиједила разговарано је о модалитетима њеног даљег јачања и интензивирања, ради спровођења заједничких активности у будућности на сузбијању свих облика међународног и транснационалног криминала.

На крају састанка закључено је да црногорска полиција предано ради на усвајању и примјени европских стандарда, те да је посвећена даљем унапрјеђењу полицијске сарадње и јачању капацитета у борби против најтежих облика криминала са акцентом на борбу против организованог криминала. Оцијењено је да веома добру и квалитетну сарадњу наше полиције и полицијских аташеа и официра за везу потрвђују остварени резултати на рјешавању низа безбједносних питања, те да је потребно даље снажење механизама за размјену информација међу полицијским организацијама ради правовременог заједничког дјеловања у акцијама лоцирања и лишења слободе лица и криминалних група које се међународно потражују. Заједнички је оцијењено да је међународна полицијска сарадња компонента без које није могуће дјеловати у борби против глобалних безбједносних изазова и пријетњи, те да су активности које су реализоване у претходном периоду потврдиле да је црногорска полиција повјерљив и поуздан партнер у борби против међународног криминала.

На XИИИ годишњем састанку учествовало је 40 полицијских аташеа, официра за везу и представника међународних организација.


2019 04 12 Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић - обраћање на отварању XИИИ годисњег састанка са полицијским аташеима и официрима за везу - ВИДЕО

2019 04 12 Директор Управе полиције Веселин Вељовић - обраћање и презентација резултата рада Управе полиције постигнутих у 2018. години -ВИДЕО

Покрените
XИИИ годисњи састанак са полицијским аташеима и официрима за везу