Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održan sastanak Mješovite crnogorsko-bosanskohercegovačke komisije o sporazumnom regulisanju pograničnog saobraćaja

Održan sastanak Mješovite crnogorsko-bosanskohercegovačke komisije o sporazumnom regulisanju pograničnog saobraćaja
Datum objave: 13.03.2019 13:10 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, dana 12. i 13. marta 2019. godine, u Podgorici održan je sastanak pregovaračkih delegacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na usaglašavanju i pripremi za potpisivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izmjenama i dopunama Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, u cilju usaglašavanja sa zakonodavstvom EU u ovoj oblasti.

Takođe, održan je sastanak Mješovite crnogorsko-bosanskohercegovačke komisije za praćenje sprovođenja Sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj.

Cilj izmjena Sporazuma o pograničnom saobraćaju je da se stanovništvu nastanjenom u pograničnom području obje države pojednostavi kretanje i prelaženje preko zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, imajući u vidu da je saradnja stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država.

Uporedo sa izmjenama ovog Sporazuma dogovorena je dinamika uspostavljanja zajedničkih graničnih provjera na budućim zajedničkim graničnim prelazima između dvije države, u cilju pojednostavljenja graničnih procedura i racionalnijeg korišćenja resursa u kontroli prekograničnog prometa.

Posebna pažnja je posvećena pripremama za predstojeću ljetnju turističku sezonu, usaglašavanju prometa ljudi i roba i koordinaciji graničnih službi obje države u cilju ubrzanja graničnih provjera u prelasku zajedničke državne granice.

Sastankom, na kojem su prisustvovali relevantni predstavnici institucija obje države, ministarstava unutrašnjih poslova, saobraćaja, graničnih policija, carina i inspekcijskih službi rukovodili su predsjednici komisija Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Milan Paunović i Ermin Pešto.