Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Pejanović na zasijedanju Ženskog parlamenta: Žena je stub porodice i društva

Pejanović na zasijedanju Ženskog parlamenta: Žena je stub porodice i društva
Datum objave: 08.03.2019 14:17 | Autor: MUP; Skupština Crne Gore

Ispis Štampaj stranicu


Danas kada afirmišemo snagu ideje da je žena stub porodice i društva, svi zajedno svojim činjenjem moramo pokazati da cijenimo ulogu žene, a posvećenost svih nas je garant da ćemo zajednički naći odgovor na izazove pred nama i graditi društvo otporno na sve oblike diskriminacije i nasilja, poručio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Pejanović na sjednici Ženskog parlamenta, upriličenoj povodom 8. marta- Međunarodnog dana žena. Ovom prilikom on je u ime Ministarstva i u ime ministra Mevludina Nuhodžića, svim damama, a posebno pripadnicama Ministarstva i Uprave policije, čestitao današnji praznik.

Skupština Crne GoreZnačaj ove teme, kako je kazao Pejanović, prepoznat je i u nedavno usvojenoj Rezoluciji o pravima žena na Zapadnom Balkanu, a posebnu svijest o njenoj vrijednosti imaju upravo oni segmenti koji se odnose na rodnu ravnopravnost i zaštitu žena od nasilja. Žene, kako je kazao državni sekretar, čine oko 63 odsto zaposlenih u Ministarstvu, ali uprkos ovoj činjenici intenzivno se radi na osnaživanju i povećanju zastupljenosti žena na rukovodećim mjestima, kao i u operativnom sastavu policije, gdje ih je trenutno zaposleno oko 11 odsto.

Govoreći o aktivnostima koje je MUP preduzeo na ovom planu, Pejanović je istakao da je u prethodnom periodu urađena Analiza zastupljenosti i napredovanja žena u obavljanju policijskih poslova i Plan za povećanje broja policijskih službenica, kao i Priručnik „Rodna ravnopravnost u Policiji“, te da su u svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti određene osobe od povjerenja, kao jedan od antidiskriminacionih mehanizama i organizovane brojne obuke o principima rodne ravnopravnosti, promociji ženskih ljudskih prava i potrebama žena zaposlenih u MUP-u i Upravi policije. Takođe, ove godine je u Budvi održana i prva Svjetska konferencija žena u sektoru bezbjednosti, na temu većeg uključivanja žena u sektoru bezbjednosti i njihove veće zastupljenosti na mjestima donošenja odluka, koju je organizovalo Udruženje žena policijskih službenica Crne Gore, dodao je Pejanović.

Kada je riječ o rodno zasnovanom nasilju, državni sekretar je podsjetio da je MUP formirao Operativni tim za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama, koji već daje rezultate i koji je razmatrao oko 20 konkretnih, specifičnih slučajeva. Prepoznajući značaj integracije žena, Ministarstvo unutrašnjih poslova će i u narednom periodu raditi na unapređenju rodne agende, i u tom smislu planirano je da MUP u saradnji sa Ministarstvom prosvjete realizuje projekat u crnogorskim školama u okviru kojeg će djeca učiti kako da prepoznaju nasilje, kako da se zaštite, te kako da ne postanu žrtve.

Vjerujem da će resorna ministarstva, pravosudni organi, civilni sektor, mediji i građani, učiniti dodatni napor na suzbijanju rodne diskriminacije i nasilja nad ženama, kažnjavanju nasilnika i zaštiti žrtava, zaključio je Pejanović.