Мања слова Већа слова РСС

Питајте Министарство

>

Пејановић на засиједању Женског парламента: Жена је стуб породице и друштва

Пејановић на засиједању Женског парламента: Жена је стуб породице и друштва
Датум објаве: 08.03.2019 14:17 | Аутор: МУП; Скупштина Црне Горе

Испис Штампај страницу


Данас када афирмишемо снагу идеје да је жена стуб породице и друштва, сви заједно својим чињењем морамо показати да цијенимо улогу жене, а посвећеност свих нас је гарант да ћемо заједнички наћи одговор на изазове пред нама и градити друштво отпорно на све облике дискриминације и насиља, поручио је државни секретар у Министарству унутрашњих послова Драган Пејановић на сједници Женског парламента, уприличеној поводом 8. марта- Међународног дана жена. Овом приликом он је у име Министарства и у име министра Мевлудина Нухоџића, свим дамама, а посебно припадницама Министарства и Управе полиције, честитао данашњи празник.

Скупштина Црне ГореЗначај ове теме, како је казао Пејановић, препознат је и у недавно усвојеној Резолуцији о правима жена на Западном Балкану, а посебну свијест о њеној вриједности имају управо они сегменти који се односе на родну равноправност и заштиту жена од насиља. Жене, како је казао државни секретар, чине око 63 одсто запослених у Министарству, али упркос овој чињеници интензивно се ради на оснаживању и повећању заступљености жена на руководећим мјестима, као и у оперативном саставу полиције, гдје их је тренутно запослено око 11 одсто.

Говорећи о активностима које је МУП предузео на овом плану, Пејановић је истакао да је у претходном периоду урађена Анализа заступљености и напредовања жена у обављању полицијских послова и План за повећање броја полицијских службеница, као и Приручник „Родна равноправност у Полицији“, те да су у свим центрима и одјељењима безбједности одређене особе од повјерења, као један од антидискриминационих механизама и организоване бројне обуке о принципима родне равноправности, промоцији женских људских права и потребама жена запослених у МУП-у и Управи полиције. Такође, ове године је у Будви одржана и прва Свјетска конференција жена у сектору безбједности, на тему већег укључивања жена у сектору безбједности и њихове веће заступљености на мјестима доношења одлука, коју је организовало Удружење жена полицијских службеница Црне Горе, додао је Пејановић.

Када је ријеч о родно заснованом насиљу, државни секретар је подсјетио да је МУП формирао Оперативни тим за борбу против породичног насиља и насиља над женама, који већ даје резултате и који је разматрао око 20 конкретних, специфичних случајева. Препознајући значај интеграције жена, Министарство унутрашњих послова ће и у наредном периоду радити на унапређењу родне агенде, и у том смислу планирано је да МУП у сарадњи са Министарством просвјете реализује пројекат у црногорским школама у оквиру којег ће дјеца учити како да препознају насиље, како да се заштите, те како да не постану жртве.

Вјерујем да ће ресорна министарства, правосудни органи, цивилни сектор, медији и грађани, учинити додатни напор на сузбијању родне дискриминације и насиља над женама, кажњавању насилника и заштити жртава, закључио је Пејановић.