Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministar Nuhodžić: Svi subjekti društva moraju biti ujedinjeni u borbi protiv trgovine ljudima

Ministar  Nuhodžić: Svi subjekti društva moraju biti ujedinjeni u borbi protiv trgovine ljudima
Datum objave: 28.02.2019 20:52 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je, gostujući u emisiji Zumiranje na Javnom servisu saopštio da ovaj strateški dokument pokazuje odlučnost Vlade da se efikasno uhvati u koštac sa svim aspektima trgovine ljudima. Naglasio je da borba protiv trgovine ljudima zahtijeva koordinaciju svih subjekata društva: državnih organa, lokalne zajednice, nevladinog sektora, medija, građana. U borbi protiv trgovine ljudima moramo biti ujedinjeni - poručio je Nuhodžić.

Govoreći o prevenciji, ministar je kazao da će posebna pažnja biti posvećena mjerama koje su usmjerene na djecu, kao najranjiviju kategoriju, i to kroz uvođenje akreditovanih programa obuke za nastavnike, kao i edukacije za sve strukture u krivičnom postupku u odnosu na stanje djeteta žrtve. Kao posebno važnu aktivnost, izvijestio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, planira da realizuje projekat, kako bi kroz predavanja policijskih službenika u školama, učili djecu kako da se zaštite, kako da ne postanu žrtve, kako da prepoznaju i izbjegnu radnu i seksualnu eksploataciju. U kontekstu zaštite žrtava, biće intenzivirane i aktivnosti na jačanju kapaciteta posebne jedinice u Upravi policije koja se bavi suzbijanjem krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnim migracijama.

Takođe, ministar je najavio formiranje specijalizovanog multisektorskog tijela za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima, koje će omogućiti da se težište identifikacije žrtava prebaci na aspekt ljudskih prava. Jedna od novina je i identifikacija centara bezbjednosti, odjeljenja bezbjednosti, tužilaštva i sudova kojima su potrebne posebne prostorije za uzimanje iskaza od djece koja su žrtve trgovine ljudima. U dijelu krivičnog gonjenja, fokus će biti na sprovođenju zajedničkih istraga sa zemljama porijekla, tranzita i destinacije formiranjem zajedničkih istražnih timova.

Kako je ministar ocijenio, jedan od značajnih koraka koji će doprinijeti efikasnijem procesuiranju počinilaca ovog krivičnog djela, je formiranje Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, koji već daje rezultate. S tim u vezi, ministar je izrazio zahvalnost Ambasadi SAD-a i Kancelariji ICITAP-a u Podgorici na iskazanoj spremnosti u dijelu pružanja podrške na polju razmjene iskustava i jačanju materijalno – tehničkih kapaciteta Operativnog tima.

U nastavku, ministar je konstatovao da se u kontinuitetu ostvaruje dobra saradnja sa civilnim sektorom, a potvrda tog partnerstva je kvalitetna implementacija Sporazuma o međusobnoj saradnji između državnih institucija i šest nevladinih organizacija, rad SOS telefona za žrtve trgovine ljudima, kao i poboljšanje usluga koje stoje na raspolaganju žrtvama u Skloništu za žrtve i potencijalne žrtve trgovine ljudima.

Boljoj procjeni i bržoj reakciji na potencijalne kriminalne prijetnje, među kojima je i opasnost od trgovine ljudima, doprinosi i uspješna implementacija Šengenskog akcionog plana, saopštio je ministar, ističući da je ispunjeno preko 90 odsto planiranih mjera. Kroz nabavku savremene opreme, tehnike i vozila, pojačan je nadzor granice i unaprijeđen rad Granične policije, a u planu je realizacija projekata izgradnje i rekonstrukcije graničnih prelaza (Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići) i objekata za detaljniju kontrolu ulaska i izlaska iz zemlje, u pravcu što bolje prevencije prekograničnog kriminala i svih oblika krijumčarenja.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA