Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Reagovanje: Izvještaj dostavljen tek danas, zvanične prijave nije bilo

Datum objave: 08.02.2019 21:30 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom više članaka i tekstova u Vijestima i na portalu Vijesti, obavještavamo Vas sljedeće:

Apsolutno je netačno da su službenici Uprave policije zaprimili zvaničnu prijavu od Vijesti po procedurama podnošenja prijave.

Prijavom se shodno zakonu ne smatra telefonski razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom Uprave policije. Prijavom se smatra, shodno zakonu, prijavljivanje događaja ovlašćenom policijskom službeniku, što ministar i direktor nisu, u pisanoj formi ili drugoj formi uz sačinjavanje službene zabilješke.

I pored svega toga što nije bio u obavezi da to uradi, već je mogao da uputi na podnošenje prijave, direktor Uprave policije je, nakon razgovora sa direktoricom Vijesti, odmah dao nalog službencima Sektora kriminalističke policije – Grupe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Službenici ove Grupe su odmah nakon naloga direktora preduzeli aktivnosti, obavijestili tužioca i stupili u kontakt sa urednikom Vijesti navedenig datuma, 12.01.2019. godine. Službenici ove Grupe su odmah od urednika Vijesti tražili da dostave policiji zvaničan izvještaj o napadima koji između ostalog sadrži i IP adrese iz država iz kojih su izvršeni hakerski napadi jer je bez toga nemoguće utvrditi odakle tačno hakerski napadi dolaze, što su Vijesti tek danas, nakon inististiranja službenika ove Grupe u dva navrata, uradile.

Preduzimaju se sve aktivnosti iz naše nadležnosti na rasvjetljavanju događaja.