Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Kroz grant Vlade Japana Služba zaštite i spašavanja Žabljaka nabavlja novo vozilo sa cistjernom i pumpom za vodu

Kroz grant Vlade Japana Služba zaštite i spašavanja Žabljaka nabavlja novo vozilo sa cistjernom i pumpom za vodu
Datum objave: 25.01.2019 16:51 | Autor: MUP, Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Ispis Štampaj stranicu


Služba zaštite i spašavanja Opštine Žabljak biće bogatija za još jedno vozilo opremljeno zimskim gumama, cistjernom i pumpom za vodu. To je predviđeno ugovorom o donaciji koji su danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova potpisali predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević i ambasador Japana za Crnu Goru, Đunići Marujama.

Prisustvujući današnjoj ceremoniji potpisivanja ugovora, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da je današnji čin potvrda dobre saradnje i prijateljskih odnosa Crne Gore i Japana, a istovremeno i potvrda dobrih odnosa Ministarstva unutrašnjih poslova i opštine Žabljak.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreMinistar je odluku Ambasade Japana da ovim vozilom pojača kapacitete Službe zaštite i spašavanja Žabljak ocijenio kao dobru, naročito imajući u vidu da je opština Žabljak prepoznata turistička destinacija, ali i područje sa rizikom od nastanka ekstremnih meteoroloških pojava, uključujući i šumske požare. Ministar Nuhodžić zahvalio je Ambasadi Japana na donaciji vozila i opreme vrijedne oko 80.000 eura, budući da se kroz ulaganja na lokalnom nivou unapređuje sistem zaštite i spašavanja u cjelini, i izrazio očekivanje za nastavkom dobre i kvalitene saradnje kroz nove zajedničke projekte između Crne Gore i Japana.

Ambasador Marujama izrazio je zadovojstvo povodom realizacije ugovora za zajednički projekat Vlade Crne Gore i Vlade Japana, i s tim u vezi podsjetio da su ove aktivnosti dio novog programa koji je Vlada Japana pokrenula prije godinu dana, a koji je fokusiran na jačanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana. Stoga je današnjem sastanku, u vidu svojevrsne podrške ovoj inicijativi, prisustvovao i visoki predstavnik Vlade Japana, ambasador zadužen za Zapadni Balkan, Đun Saito.

Ambasador je podsjetio da je Japan za dvije decenije direktno podržao i realizovao 47 projekata u Crnoj Gori, uglavnom u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i životne sredine. On je izrazio očekivanje da će sprovođenje ovog novog projekta, koji je ozvaničen današnjim potpisivanjem ugovora, od naročitog značaja biti za lokalno stanovništo i omogućiti pravovremenu i efikasnu pomoć i zaštitu.
Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević zahvalio je Ambasadi Japana na vrijednoj donaciji koja će biti od izuzetnog značaja kako za građane i životnu sredinu, tako i za posjetioce ove sjeverne opštine, koja je prepoznata kao ekološka i turistička destinacija.

Novi kamion sa cistjernom i pumpom za vodu, kako je ocijenio Vukićević, doprinijeće efikasnijoj borbi protiv požara i drugih elementarnih nepogoda, omogućiti hitne intervencije u Nacionalnom parku Durmitor, te poboljšati snabdijevanje vodom u ruralnim područjima, što je od naročitog značaja za poljoprivredne proizvođače u žabljačkom kraju.