Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

MUP, CDT i OEBS predlažu Nacionalnu platformu za borbu protiv nasilnog ekstremizma

Datum objave: 05.12.2018 12:30 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


U cilju podizanja svijesti javnosti, podsticanja dijaloga i boljeg razumijevanja različitih oblika nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, pripremili su Nacionalnu platformu za suzbijanje nasilnog ekstremizma.

Platforma pod sloganom „Zajedno protiv nasilnog ekstremizma” na zvaničnom predstavljanju 14. decembra okupiće u Podgorici predstavnike nadležnih institucija, lokalnih samouprava, medija, političkih partija, nevladinih udruženja, vjerskih zajednica, akademske zajednice, kao i druge društvene aktere koji mogu doprinijeti suprotstavljanju ovim pojavama.

Pozivamo zainteresovanu javnost da se prije zvaničnog predstavljanja Nacionalne platforme upozna sa predloženim tesktom koji je dostupan na sajtu MUP-a sljedećem linku: Nacionalna platforma za suzbijanje nasilnog ekstremizma i na sajtu CDT-a (www.cdtmn.org), i uzme učešće u njegovom kreiranju, na način što će svoje komentare i sugestije dostaviti na e-mail zajednoprotivekstremizma@cdtmn.org, i na taj način dati doprinos borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Različiti oblici nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu globalne su pojave, i iako se Crna Gora nalazi u grupi zemalja u kojima je ovaj problem manje izražen, ovi fenomeni nijesu nepoznati. Zato se ovom pitanju mora posvetiti posebna pažnja, naročito imajući u vidu Ustavno opredjeljenje Crne Gore kao građanske države i društva u kome je zabranjeno podsticanje mržnje, diskriminacije ili stigmatizacije po bilo kom osnovu.

Po uzoru na Mrežu EU za podizanje svijesti o radikalizaciji, Platforma predstavlja početak formiranja nacionalne Mreže za osvješćivanje o radikalizaciji (RAN) mreže, koju će osnovati i koordinisati državni organi, a u kojoj će biti mjesta i za ostale segmente društva.

Takođe, Platforma će biti polazna osnova za izradu nove Strategije za suzbijanje nasilnog ekstremizma.