Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

MUP i Ženska politička mreža: Kroz normativna rješenja dodatno unaprijediti oblast borbe protiv nasilja

MUP i Ženska politička mreža: Kroz normativna rješenja dodatno unaprijediti oblast borbe protiv nasilja
Datum objave: 16.11.2018 13:52 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama i unapređenje normativnih i operativnih rješenja u toj oblasti, bile su teme sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i delegacije Ženske političke mreže, koju su činile Snežana Jonica, Marija Ćatović, Nataša Vuković i Ivana Raščanin.

Sagledavajući ovu tematiku, sagovornici su se složili da kroz normativne izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o oružju, i podzakonskih akata koji su u nadležnosti MUP-a, postoji prostor za dodatno unapređenje stanja u oblasti borbe protiv nasilja u porodici, kao i kroz punu implementaciju Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja - Istanbulske konvencije, čija je Crna Gora potpisinica. Na ovim izmjenama, koje će biti inicirane u narednoj, 2019. godini, MUP će raditi u partnerstvu sa Ženskom političkom mrežom, koja okuplja predstavnice 16 političkih partija iz vlasti i opozicije, i uz podršku UNDP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je i ovom prilikom pokazalo otvorenost za konstruktivne predloge za unapređenje stanja u oblasti porodičnog nasilja. Da MUP pridaje veliki značaj ovim temama govori i činjenica da je početkom godine formiran i Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, koji u svom multidiciplinarnom pristupu, učešćem članova iz redova nadležnih institucija i nevladinog sektora, već postiže dobre rezultate. U prilog posvećenosti institucije sprečavanju, a naročito prevenciji nasilničkog ponašanja u porodici i među djecom školskog uzrasta, govori i činjenica da je MUP nedavno potpisao i Memorandum o saradnji sa Udruženjem „Roditelji“, kako bi se pružila puna podrška stvaranju društvenog ambijenta sa nultom tolerancijom na nasilje.

MUP će kroz sve ove aktivnosti, ali i kroz edukativne kampanje koje će u narednom periodu sprovoditi u crnogorskim vrtićima i školama, nastojati da utiče na podizanje svijesti javnosti o štetnosti bilo kojeg oblika nasilja u crnogorskom društvu.