Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Direktorat za vanredne situacije u saradnji sa FORS Montenegro realizuje projekat "Nepogode ne poznaju granice"

Direktorat za vanredne situacije  u saradnji sa FORS Montenegro realizuje projekat "Nepogode ne poznaju granice"
Datum objave: 08.11.2018 11:59 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Fondacijom za razvoj sjevera    (FORS Montenegro) realizuje projekat „Nepogode ne poznaju granice” koji ima za cilj jačanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Albanije koje se bave zaštitom i spasavanjem i smanjenjem rizika od katastrofa, sa akcentom na zaštitu od poplava.

U  Podgorici je, u okviru ovog projekta 31.oktobra održana prekogranična pokazna vježba na temu zaštite i spašavanja u slučaju poplava u kojoj je 26 spasilaca iz Crne Gore i Albanije provjerilo i pokazalo spremnost za spašavanje u slučajevima poplava i na brzim vodama. Vježbi je prethodila četvorodnevna obuka spasilaca iz ove dvije zemlje koja je uključivala teoretski i praktični dio, a tokom koje su učesnici imali priliku da od licenciranih instruktora iz Hrvatske gorske službe spašavanja uče o savremenim metodama zaštite i spašavanja u slučajevima poplava i na brzim vodama.

U okviru projekta pripremljena je brošura o rizicima i zaštiti od poplava, u cilju informisanja stanovništva o uzrocima nastanka poplava, opasnostima koje od njih prijete, ali i načinima pravilnog ponašanja, sprečavanja i smanjivanja štetnih posljedica po živote i zdravlje ljudi, životnu sredinu, kulturno-istorijsko nasljeđe, privredne aktivnosti i infrastrukturu.Takođe je, u cilju informisanja stanovništva o jedinstvenom evropskom broju za hitne slučajeve pripremljen letak o broju 112. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020.

Brošuru možete preuzeti ovdje.

Letak možete preuzeti ovdje.