Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Upriličen prvi susret ministra Nuhodžića i novoimenovanog ambasadora Italije Zeliolija

Upriličen prvi susret ministra Nuhodžića i novoimenovanog ambasadora Italije Zeliolija
Datum objave: 26.09.2018 15:52 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Dobra i kvalitetna saradnja Crne Gore i Italije ostvarena kroz zajedničke projekte u oblasti policijskih poslova, bezbjednosti i globalnih izazova poput migracija, terorizma i borbe protiv organizovanog kriminala, biće dodatno osnažena kroz nove projekte, poručeno je sa prvog zvaničnog susreta ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i novoimenovanog ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori, Luke Zeliolija.

Ovom prilikom ministar Nuhodžić je izrazio zahvalnost na podršci koju je Italija pružala našoj zemlji u NATO integracionim procesima, i koju nastavlja da pruža na putu ostvarenja našeg drugog strateškog cilja – članstva Crne Gore u EU. S tim u vezi, ministar je govoreći o zajedničkim naporima u savladavanju bezbjednosnih izazova istakao da je Crna Gora u prethodnom periodu, kroz usvajanje Šengenskog akcionog plana i usaglašavanja sa tekovinama Šengena, ojačala svoj odgovor na granicama i dodatno unaprijedila infrastrukturu kroz direktnu budžetsku podršku Evropske unije od osam miliona eura, što će biti nastavljeno i u narednom periodu.

Iskazavši punu podršku Italije integracionom putu Crne Gore ka članstvu u EU, ambasador Zelioli je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom Crne Gore i pohvalio dinamiku saradnje u oblasti policijskih poslova i migracija. Ambasador je naročito zahvalio na nedavno iskazanoj spremnosti Crne Gore da na zahtjev Italije prihvati nekoliko migranata sa broda Dićoto, ocijenivši ovaj akt ne samo kao gest humanosti već i solidarnosti dvije prijateljske zemlje.

Sagovornici su zajednički iskazali spremnost za dodatno unapređenje saradnje kroz otpočinjanje novih projekata, podršku i razmjenu iskustava, a prvi u nizu, kako je saopšteno, biće projekat podrške podizanju kapaciteta i razmjeni iskustava u vođenju finansijskih istraga po uzoru na Italiju, koja je u ovoj oblasti jedna od najuspješnijih u Evropi.