Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Generalni direktor Safet Korać na okruglom stolu „Nasilje u porodici – postupanje policijskih službenika“

Generalni direktor Safet Korać na okruglom stolu „Nasilje u porodici – postupanje policijskih službenika“
Datum objave: 25.09.2018 14:27 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije veliku pažnju posvećuju problemu porodičnog nasilja koje je izazov za sve strukture društva, saopštio je generalni direktor Safet Korać otvarajući okrugli sto na temu „Nasilje u porodici – postupanje policijskih službenika“ koji se danas održava u Podgorici.

U tom smislu, kako je naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova je sistemski definisalo ovo pitanje, kroz formiranje Operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja, čiji su rezultati već vidljivi, a dosta toga je urađeno i u oblasti uređenja normativnog i strateškog okvira, kao i obuka i edukacije službenika koji se bave ovom problematikom, na polju prevencije i zaštite od nasilja u porodici.

Specifičnost ove vrste kriminaliteta zahtijeva snažnu institucionalnu podršku i aktivno učešće svih relevantnih institucija, kroz međuresorsku saradnju, saopštio je genaralni direktor Safet Korać. Dodao je da je potrebno zajednički raditi na suzbijanju ovih pojava kako bi se unaprijedio rad policije i efikasnije primijenili postojeći mehanizmi i iskazao očekivanje da će današnji skup na kojem je učesnicima pružena prilika za razmjenu znanja i iskustava biti podstrek za buduću saradnju i stvaranje podržavajućeg okruženja za žrtve nasilja u porodici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je okrugli sto organizovalo u saradnji sa Međunarodnim programom pomoći za obuku policije (ICITAP) Ministarstva pravde SAD, a okupio je predstavnike MUP-a, Uprave policije, Ministarstva zdravlja, tužilaštva, sudstva, NVO sektora kao i relevantne eksperte iz ove oblasti.

Cjelokupno izlaganje generalnog direktora Safeta Koraća možete preuzeti ovdje.