Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Pejanović-Taris: Podrška Velike Britanije u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije

Pejanović-Taris: Podrška Velike Britanije u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije
Datum objave: 04.09.2018 13:48 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije u kontinuitetu sprovode preventivne i proaktivne aktivnosti u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, i nastaviće da jačaju kapacitete za afirmaciju ovog pitanja, poručio je državni sekretar Dragan Pejanović na današnjem sastanku sa Aleksom Tarisom, oficirom za vezu Velike Britanije za oblast borbe protiv terorizma za Zapadni Balkan.

Državni sekretar je istakao da, zahvaljujući kvalitetnom strateškom okviru, intenzivnom radu bezbjednosnih službi, ali i učešću u regionalnim i evropskim inicijativama u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, Crna Gora nije postala pogodno tlo za širenje ove ideologije. U tom smislu, naglasio je značaj aktivnosti koje se uspješno sprovode na polju ranog prepoznavanje pojavnih oblika nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, ali i aktivnosti na planu deradikalizacije i rehabilitacije povratnika.

Prepoznajući potencijalnu opasnost koju predstavljaju dešavanja u susjednim zemljama, Crna Gora, iako u odnosu na zemlje regiona najmanje pogođena ovim problemom, ostaje otvorena za razmjenu informacija, iskustava i metoda koje će doprinijeti sprečavanju i suzbijanju ovih pojava, i u tom smislu izuzetno cijeni praksu Velike Britanije, naveo je državni sekretar Pejanović.

Sastanak je bio prilika da Aleks Taris predloži novi oblik saradnje kroz projektne aktivnosti, putem kojih bi se operativnim službama Crne Gore pružila prilika za upoznavanje sa aktuelnim modelima i praksom koja se primjenjuje u Velikoj Britaniji i iskaže uvjerenje da će se time unaprijediti operativni rad i dalji pravci djelovanja.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora pokazala snažno opredjeljenje da doprinosi rješavanju izazova u oblasti borbe protiv nasilnog ekstermizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu i izrazili očekivanje da će se saradnja nastaviti, kako na operativnom, tako i na strateškom planu.