Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održane javne konsultacije u vezi sa Nacrtom strategije reforme sistema upravljanja ljudskim resursima

Održane javne konsultacije u vezi sa Nacrtom strategije reforme sistema upravljanja ljudskim resursima
Datum objave: 27.07.2018 13:06 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovalo je danas javne konsultacije u vezi sa Nacrtom strategije reforme sistema upravljanja ljudskim resursima za period 2019-2024. godine i Akcionim planom za njeno sprovođenje za period 2019-2020. godine.

U fokusu današnjih konsultacija bilo je upravljanje ljudskim resursima u Upravi policije, način rasporeda službenika, te unapređenje efikasnosti policijske organizacije.

Primjena savremenog koncepta upravljanja ljudskim resursima u policiji u funkciji je zaštite prava i sloboda građana, jačanja pravne sigurnosti zaposlenih i unapređenja rada policije. Imajući u vidu značaj i kompleksnost policijskih poslova u cilju održavanja javnog reda i mira, zaštite i poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, prevencije i borbe protiv kriminala, kao i pružanja pomoći i vršenja uslužnih funkcija za potrebe građana, Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznalo je potrebu unapređenja sistema upravljanja ljudskim resursima, stručnih sposobnosti, znanja i vještina policijskih službenika, u skladu sa savremenim standardima policijske struke.

Kroz ovu Strategiju MUP će nastojati da razvije i uspostavi sistem upravljanja ljudskim resursima zasnovan na savremenim standardima i procedurama zapošljavanja, osposobljavanja i napredovanja u profesionalnoj karijeri, omogući visok stepen profesionalizma, zadovoljstvo poslom i pravnu sigurnost zaposlenih u Upravi policije, a naročito u svjetlu ispunjavanja obaveza u okviru Poglavlja 24, koje je od ključnog značaja za razvoj policije.

Analize vršene u prethodnom periodu potvrdile su potrebu reformisanja oblasti upravljanja ljudskim resursima, budući da su rezultati ukazali da je neophodno jačati pravnu i institucionalnu povezanost unutar organizacionih jedinica u Ministarstvu i Upravi policije, osnažiti administrativne kapacitete, podmlađivati kadar, te unaprijediti oblast vođenja evidencija.

Strateški dokument je na današnjim javnim konsultacijama predstavila ekspertkinja Centra za integritet u odbrambenom sektoru (CIDS), a komentare na njegov sadržaj iznijeli su službenici i predstavnici nevladinog sektora, koji su se odazvali pozivu i uzeli učešće u javnoj debati. Ispred Ministarstva unutrašnjih poslova javnim konsultacijama prisustvovali su generalni direktor Direktorata za strateško-razvojne poslove, Safet Korać i načelnica Službe za ljudske resurse i kadrovske poslove, Sonja Radonjić.