Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja u Nikšiću danas uništeno 1357 komada oružja

Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja u Nikšiću danas uništeno 1357 komada oružja
Datum objave: 20.07.2018 15:55 | Autor: MUP; Miloš Vujović-UNDP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi), uništilo je danas u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju 1357 komada oružja i 145 djelova za oružje. Događaj je podržala i Misija u Crnoj Gori Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).
Miloš Vujović, UNDP
VIDEO: uništavanje oružja, kadrovi

VIDEO: državni sekretar Pejanović-izjava povodom uništavanja oružja

VIDEO: ambasadorka Davije, OSCE, izjava povodom uništavanja oružja

VIDEO: UNDP, Paović -izjava povodom uništavanja oružja

Govoreći na današnjem događaju, organizovanom povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović, kazao je da je ovim činom još jednom potvrđena spremnost Crne Gore da učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima u cilju unapređenja svijesti o problemu posjedovanja oružja, o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja, i potrebi njegovog smanjivanja radi povećanja bezbjednosti.

Državni sekretar Pejanović pozvao je građane koji posjeduju ilegalno oružje, da ga, bez pravnih posljedica, dobrovoljno vrate policijskim službenicima, i na taj način daju doprinos ličnoj, porodičnoj i ukupnoj bezbjednosti, kao i akciji „Poštuj život, vrati oružje“, koja je i dalje u toku.

Šefica Misije OEBS u Crnoj Gori, Maris Davije, pohvalila je napore koje Crna Gora preduzima na planu podizanja svijesti o štetnosti posjedovanja ilegalnog oružja, i najavila buduću podršku te Organizacije na planu daljeg razvoja kapaciteta i unapređenja uslova, koji doprinose većeoj sigurnosti u zemlji i regionu.

Pomenutim aktivnostima, kako su istakli ambasadorka Davije, kao i šef Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Tomica Paović, daje se doprinos ispunjavanju obaveza proisteklih iz međunarodnih dokumenata, i naglasili da Crna Gora prednjači u regionu po pitanju sprovođenja tih politika.

Paović je istakao da su u prethodne tri godine, koliko traje zajednička kampanja „Poštuj život, vrati oružje“, koju sporovode MUP, OEBS, UNDP i CDT, uz finansijsku podršku EU i Ambasade SR Njemačke, postignuti izuzetni rezultati, te da brojke govore u prilog tome da su građani sve svjesniji opasnosti posjedovanja oružja i da se sve više trude da očuvaju sopstvenu bezbjednost, kao i bezbjednost cjelokupne zemlje.

Međunarodni dan uništavanja oružja, koji se svake godine u svijetu obilježava 9. jula, podsjeća nas na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost. U akcijama je do sada ukupno uništeno 4.412 komada vatrenog oružja i 900 komada djelova oružja. Takođe, kroz aktivnosti je u junu ove godine uništeno 27.757 metaka, a u septembru je planirano da se istopi još 24.673 metaka, tako da će do kraja godine broj uništenih metaka dostići oko 53.000 komada.

Miloš Vujović, UNDP Miloš Vujović, UNDP