Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Reagovanje na konstatacije u vezi sa biračkim spiskom u emisiji Replika na Javnom servisu

Datum objave: 20.03.2018 14:47 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom konstatacija iznijetih na Javnom servisu dana 19.03.2018. godine, u emisiji Vijesti u 9 časova, koje se odnose na to da birački spisak nije dobar jer nije očišćen, što je u emisiji Replika iznio član Državne izborne komisije gospodin Čađenović, a potvrdila Milica Kovačević iz NVO, uputilo je  sljedeće REAGOVANJE:

Tvrdnje iznijete u navedenoj emisiji su netačne iz razloga jer se birački spisak koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova ažurira redovno i podaci u njemu su tačni.

Napominjemo da se birački spisak formira na osnovu podataka iz registra prebivališta, registra crnogorskih državljana, i matičnih registara rođenih i umrlih i da se upravni postupci u navedenim registrima vode isključivo na zahtjev stranke, što znači da su sve promjene koje se reflektuju u birački spisak iz ovih registra izvršene na zahtjev birača. Takođe, birač se o svakoj nastaloj promjeni u biračkom spisku obavještava pisanim putem od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Imajući u vidu zakonska ovlaščenja Ministarstva unutrašnjih poslova u dijelu nadležnosti vođenja biračkog spiska, čudi činjenica da uređivački tim pomenute emisije, ni u samoj pripremi, a ni realizaciji, nije konsultovao niti tražio podatke od državnog organa, te je na taj način javnost ostala uskraćena za tačne i pravovremene informacije. Smatramo da bi eventualnim učešćem predstavnika MUP-a, ili samim konsultovanjem i traženjem informacija od ovog državnog organa, javnost imala priliku da stekne bolji uvid u način vođenja biračkog spiska.

Do sada pravo na uvid u birački spisak i sve promjene koje se dešavaju u biračkom spisku ostvarili su Državna izborna komisija, šest parlamentarnih partija, kao i jedna NVO koja je ovlašćena da prati predsjedničke izbore. Nijedan od ovih subjekata do sada nije podnio niti jednu primjedbu Ministarstvu unutrašnjih poslova na račun tačnosti biračkog spiska.

Ovom prilikom podsjećamo da je u cilju pune implementacije izbornog zakonodavstva u dijelu nadležnosti MUP-a, u minulom periodu preduzeto niz aktivnosti, koje se odnose kako na unapređenje sistema kroz uvođenje platforme www.biraci.me, putem koje građanin može provjeriti činjenicu upisa u birački spisak i mjesto na kojem glasa i podnijeti zahtjev za promjenu adrese prebivališta, kao i kroz nabavku AFIS sistema koji služi za pretraživanje i upoređivanje otisaka prstiju kroz elektronsku bazu podataka.