Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nuhodžić u Sloveniji: Važnost daljeg jačanja regionalne saradnje u borbi protiv kriminala i terorizma

Nuhodžić u Sloveniji: Važnost daljeg jačanja regionalne saradnje u borbi protiv kriminala i terorizma
Datum objave: 16.03.2018 12:26 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Brdo kod Kranja - Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na ministarskoj konferenciji - KADROVI

Brdo kod Kranja - Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić - IZJAVA

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić učestvovao je danas na ministarskoj konferenciji Brdo procesa, na Brdu kod Kranja, koju je otvorio predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Tema ovogodišenjeg skupa je bila borba protiv trgovine ljudima. Ministar Nuhodžić je posebno naglasio potrebu usklađenog i sinhronizovanog odgovora zemalja regiona na problem trgovine ljudima, kroz unaprjeđenje proaktivnog sistema otkrivanja slučajeva trgovine ljudima i zajedničke istražne timove. Istakao je i važnost podizanja svijesti, pružanja zaštite i podrške žrtvama trgovine ljudima, kao i jačanja saradnje relevantnih institucija i organizacija civilnog društva, u pravcu efikasnijeg preventivnog djelovanja.

MUPNa marginama konferencije Brdo procesa, održan je i sastanak Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji (PCC SEE), u okviru slovenačkog predsjedavanja. Ministri zemalja Jugoistočne Evrope su ukazali na značaj daljeg razvoja operativnih mehanizama za ostvarivanje prekogranične policijske saradnje u pretkrivičnom postupku.


U tom smislu, ministar Nuhodžić je saopštio da specijalne istražne radnje doprinose uspješnijoj borbi protiv najkompleksnijih oblika organizovanog kriminala i terorizma. Izrazio je očekivanje da će dosljedna primjena novih tehnika i metoda rezultirati intenzivnijom policijsko-tužilačkom saradnjom, što je od izuzetnog značaja za realizaciju prioriteta koji su definisani u nedavno objavljenoj Strategiji proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.


Tokom sastanka Odbora Inicijative EU za integrisano upravljanje na području unutrašnje bezbjednosti, ministri unutrašnjih poslova su iskazali podršku aktivnostima koje su predviđene akcionim planovima za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, teškog i organizovanog kriminala i upravljanje granicama.
                          
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA