Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Generalni direktor Mirsad Mulić na Evropskom forumu civilne zaštite u Briselu

Generalni direktor Mirsad Mulić na Evropskom forumu civilne zaštite u Briselu
Datum objave: 05.03.2018 13:41 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicuNa šestom po redu Evropskom forumu civilne zaštite, najvećem javnom događaju u Evropi koji se odnosi na saradnju u oblasti civilne zaštite, Crnu Goru predstavljaju generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić i načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć Ljuban Tmušić.

Ovaj događaj okupio je evropsku zajednicu civilne zaštite kako bi se što bolje sagledala zajednička dostignuća u oblasti civilne zaštite i upravljanja rizicima od katastrofa, razmjenile najbolje prakse i ideje, i predložili načini zajedničkog rješavanja novih izazova.

Razgovori na forumu su struktuirani u četiri tačke: jačanje evropske spremnosti, pojednostavljivanje evropskog kolektivnog odgovora, povećanje prevencije, kao i podsticanje otpornosti u oblasti rizika i saradnje sa evropskim susjedstvom.

Forum se organizuje svake dvije godine od strane Evropske komisije – Generalnog direktorata za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći (DG ECHO), a predstavlja važan alat EU za jačanje saradnje sa međunarodnim partnerima i evropskim susjedstvom. Ovogodišnji Forum održava se 5. i 6. marta u Briselu.