Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Crna Gora će nastaviti da unapređuje nivo spremnosti na požare i druge vrste hazarda

Crna Gora će nastaviti da unapređuje nivo spremnosti na požare i druge vrste hazarda
Datum objave: 22.02.2018 14:49 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je pokazala da ima kapacitete da se bori sa velikim brojem požara, a svoj sistem zaštite i spašavanja nastaviće da unapređuje kroz saradnju sa respektabilnim partnerima iz regiona, poručeno je tokom prvog dana Regionalne konferencije o prevenciji i pripremljenosti na šumske požare i o naučenim lekcijama nakon požarne sezone 2017. godine.

Prepoznajući ovu oblast kao jednu od prioritetnih, a poučeni iskustvom požarne sezone koja je za nama, državni sekretar Dragan Pejanović istakao je da Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova, u kontinuitetu, sprovode aktivnosti kako bi izgradili kvalitetan i efikasan sistem zaštite i spašavanja. U tom cilju, Vlada je preduzela niz konkretnih aktivnosti na unapređenju ove oblasti u strateškom, normativnom, tehničkom i operativnom dijelu. Između ostalog, nedavno je usvojila Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa za period 2018-2023 sa Dinamičkim planom aktivnosti, donijela Odluku o nabavci dva aviona za gašenje požara i tri helikoptera, i učestvuje u rješavanju egzistencijalnih, statusnih i drugih pitanja vatrogasaca-spasilaca.

Državni sekretar Pejanović dodao je da je Crna Gora od 2014. godine članica Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije, a od 5. juna prošle godine i članica NATO saveza, što potvrđuje da je kredibilan partner međunarodne zajednice, čije standarde zadovoljava i kojih se pridržava.

Regionalna konferencija o prevenciji i pripremljenosti na šumske požare - Dragan Pejanović - OBRAĆANJE

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić podsjetio je da požari, poplave, zemljotresi i druge elementarne nepogode ne poznaju granice, te da je, stoga, neophodna dobra regionalna saradnja kroz koju se cijeli region čini sigurnijim i otpornijim na katastrofe.

Regionalna konferencija o prevenciji i pripremljenosti na šumske požare - Mirsad Mulić - OBRAĆANJE

Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske zahvalio je timu iz Crne Gore na organizaciji ove konferencije i izrazio očekivanje da će se ovim doprinijeti uzajamnom razumijevanju nivoa prijetnje od požara, kao i razmjeni informacija i iskustava.

Regionalna konferencija o prevenciji i pripremljenosti na šumske požare - Dragan Lozančić - OBRAĆANJE

Ovom prilikom razmijenjena su iskustva sa relevantnim akterima iz regiona, prezentovana znanja i iskustva o požarima, a bilo je riječi o budućim modalitetima saradnje i koordinacije, što će doprinijeti stvaranju kvalitetnijeg odgovora na šumske požare i slične hazarde. Takođe, izražena je zahvalnost prisutnim predstavnicima Hrvatske i Bugarske na pomoći u gašenju požara tokom požarne sezone, ne zaboravljajući druge države i pruženu pomoć.


Regionalna konferencija o prevenciji i pripremljenosti na šumske požare - KADROVI

Konferencija koja će se nastaviti i sjutra, 23. februara u hotelu Centreville, organizovana je u okviru Inicijative za pripremljenost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi (DPPI SEE) i u saradnji sa kolegama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske
Pored predstavnika Crne Gore na konferenciji učestvuju i predstavnici nadležnih institucija za zaštitu i spašavanje Republike Albanije, Republike Bugarske, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Makedonije, Rumunije, Republike Slovenije, Republike Srbije, Republike Italije i Evropske komisije – Generalnog direktorata za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći (DG ECHO).