Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Pejanović: Crna Gora posvećena aktivnostima u domenu kontrole lakog i malokalibarskog naoružanja

Pejanović: Crna Gora posvećena aktivnostima u domenu kontrole lakog i malokalibarskog naoružanja
Datum objave: 01.02.2018 15:08 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicuCrna Gora će nastaviti sa aktivnostima u pravcu kontrole lakog i malokalibarskog oružja (SALW) i ostati otvorena za dalju kvalitetnu saradnju sa susjedima i međunarodnim partnerima, poručio je danas državni sekretar Dragan Pejanović u Podgorici na konferenciji „Jačanje posvećenosti kontroli malog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi“ .

Državni sekretar je podsjetio da je Crna Gora donijela i uspješno implementirala Strategiju za kontrolu i smanjenje malog i lakog oružja i municije i akcioni plan za period 2013-2018. godine, te da će se do kraja godine donijeti nova Strategija i prateći akcioni plan za period 2019-2023. godine.

,,Prepoznajući ovu opasnost, a uvažavajući preporuke i napore međunarodne zajednice usmjerene protiv organizovanog kriminala i terorizma, Crna Gora u kontinuitetu preduzima djelotvorne i koordinirane mjere i aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonite proizvodnje, nabavke, posjedovanja, trgovine i krijumčarenja malog i lakog oružja i municije, kao i svih drugih zloupotreba i negativnih pojava“, naveo je Pejanović.

Ovom prilikom je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova uspješno sprovodi projekat „Poštuj život vrati oružje“, čiji je osnovni cilj smanjenje količine nelegalnog oružja u posjedu građana, akcije uništavanja oduzetog i vraćenog oružja, kao i aktivnosti u sprovođenju mjera sigurnosti na centralnom skladištu MUP-a u objektu „Rogami“ .

Govoreći o uključivanju rodne perspektive u politike kontrole SALW-a, Pejanović je istakao da je kroz program „Mentorstvo za rodnu ravnopravnost“ uključen nacionalni predsjednik Koordinacionog tijela za SALW i održana obuka za polaznike iz različitih institucija na temu „Ka rodno odgovornoj kontroli malokalibarskog i lakog oružja“.

Konferenciju je organizovao Centar za kontrolu malog i lakog oružja u jugoistočnoj Evropi pod pokroviteljstvom Savjeta za regionalnu saradnju i Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Cjelokupan govor državnog sekretara Pejanovića možete preuzeti ovdje