Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nastavak pregovora na zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju između Crne Gore i Republike Srbije

Nastavak pregovora na zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju između Crne Gore i Republike Srbije
Datum objave: 16.01.2018 13:52 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicuU Podgorici, 16. januara 2018. godine, održan je bilateralni sastanak delegacija Crne Gore i Republike Srbije na zaključivanju sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni drumski, željeznički i pogranični saobraćaj između Crne Gore i Republike Srbije.

U pregovorima su učestvovali predstavnici državnih organa i drugih organa uprave Crne Gore i Republike Srbije koji imaju nadležnost u oblasti granice, ministarstava unutrašnjih poslova, vanjskih poslova, graničnih policija, uprava carina, međunarodne saradnje i evropskih integracija, saobraćaja, bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove.

Zaključivanje ovih sporazuma, između ostalog, utvrđeno je crnogorskom Strategijom integrisanog upravljanja granicom i Akcionim planom za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, za podoblast Vanjske granice i Šengen.

MUPCilj zaključivanja sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj je unapređenje prometa roba i kretanja građana preko zajedničke državne granice, jer je saobraćaj preko državnih granica dozvoljen samo na mjestima određenim sporazumima, graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj, uz obavezu zatvaranja sporednih puteva pogodnih za nezakonite prelaske državne granice između dvije države. Zaključivanje sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja treba da doprinese razvoju i unapređenju privredne, obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država.

Takođe, implementacija sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju, doprinijeće unapređenju Projekta tehničke podrške Evropske komisije, koji se realizuje u okviru Berlinskog procesa od strane predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke.

Sljedeća runda pregovora održaće se u Beogradu u cilju finalizacije ovih sporazuma, koji će biti potpisani nakon sprovedenih unutrašnjih pravnih procedura u obje države.

Na čelu delegacija dvije države na ovim pregovorima bili su Milan Paunović, predsjednik Komisije za državnu granicu Crne Gore i general policije Zorica Lončar Kasalica, šefica Delegacije Republike Srbije.