Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nikšić: Osumnjičeni da su zloupotrebom i falsifikovanjem isprava omogućili odobrenje kredita u iznosu od oko 100.000 eura za lica čiji žiranti nisu ispunjavali uslove za žiriranje

Datum objave: 12.01.2018 15:25 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti izvršili provjere u vezi sa nepravilostima u radu Fonda penzijsko invalidskog osiguranja – PJ Nikšić i informacije o predmetu dostavili nadležnom tužiocu koji je pokrenuo krivični postupak protiv V.M. (57) iz Nikšića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja i produženo krivično djelo falsifikovanje isprave, i protiv G.D. (56) iz Nikšića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave.

V.M. je, naime, ova krivična djela počinila na način što je, kako se sumnja, u svojstvu službenog lica (samostalni referent – arhivar) u FOND-u PIO Područne jedinice Nikšić, tokom 2015. i 2016. godine, raspolažući pečatima FOND-a, popunjavala i ovjeravala obrasce za administrativne zabrane za žirante koji nisu bili nosioci penzionog prava. Ona je, sumnja se, to radila na osnovu ličnih karata koje joj je donosio G.D, a koji je naknadno na osnovu tako ovjerenih administrativnih zabrana, kako se sumnja, omogućio nosiocima kredita podizanje novca kod poslovih banaka i mikrofinansijskih institucija – “Lovćen banke“, „Atler modus“, i „Erste banke“, u ukupnom iznosu od oko 100.000 eura. G.D. je, kako se sumnja, falsifikovane administrativne zabrane za žirante ovjerene u FOND-u PIO, tj. administrativne zabrane za lica koja nisu nosioci penzionog prava, upotrijebio kao prave, prilažući zajedno sa dokumentacijom za dobijanje kredita kod poslovnih banaka i MFI, te je na taj način nosiocima kredita omogućio podizanje kredita, a novac od kredita nosioci su predavali G.D.

Provjerom kod poslovih banaka ustanovljeno je da su u prethodnom periodu svi krediti uredno servisirani.