Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministar Nuhodžić na Antikorupcijskoj konferenciji MANS-a: Iskorake smo napravili, pozivam medije i civilni sektor na partnerstvo zasnovano na povjerenju u institucije

Ministar Nuhodžić na Antikorupcijskoj konferenciji MANS-a: Iskorake smo napravili, pozivam medije i civilni sektor na partnerstvo zasnovano na povjerenju u institucije
Datum objave: 11.12.2017 15:00 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicuMinistar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ocijenio je danas na XI Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji da je Crna Gora napravila kvalitetne pomake u borbi protiv korupcije, ali da je za dalji napredak potreban iskorak koji podrazumijeva da se u rješavanju ovog problema uključe svi segmenti društva koji moraju djelovati proaktivno i sinhronizovano: institucije, nevladin sektor, mediji i građani.

„Evropska komisija u najnovijem radnom dokumentu, koji je u četvrtak crnogorskoj javnosti predstavilo Ministarstvo evropskih poslova, konstatuje da je Crna Gora postigla „početni bilans rezultata u borbi protiv korupcije. Samim tim, može se zaključiti da smo ostvarili značajan napredak, i takva ocjena je data na osnovu postignutih konkretnih rezultata u istragama i konačnim presudama. Rezultat je posvećenosti i Vlade i ostalih nadležnih antikorupcionih organa. Sve primjedbe Evropske komisije koje ukazuju na slabosti sa kojima se suočavamo na putu ka Evropskoj uniji, mi čitamo kao dobronamjerne i konstruktivne i kao smjernice za ispunjavanje obaveza i standarda koje zahtijeva članstvo zemlje u evropskoj zajednici.“ – rekao je ministar Nuhodžić otvarajući konferenciju koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Ministar je dodao da je naša zbilja takva da se od strane predstavnika pojedinih medija i civilnog sektora, u traganju za slučajevima potencijalne korupcije, ponekad zna izgubiti mjera, pa se korumpiranim ocjenjuju gotovo sve institucije i u njihovim činjenjima se ne želi vidjeti ništa pozitivno, što ne doprinosi rješavanju problema.

„Zato sa ovog mjesta, cijeneći ono što je radio civilni sektor u cjelini na ovom planu, konstatujući da je Crna Gora – u posvećenosti, agilnosti i prodornosti civilnog sektora, svakako, ispred mnogih država okruženja – pozivam na novo partnerstvo bazirano, prije svega, na povjerenju – povjerenju u institucije i nultog stepena tolerancije na korupciju. To je, ponavljam i uvjeren sam, ona ključna, sada nedostajuća, karika u izgradnji društva vladavine prava.“ – rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Na početku konferencije učesnicima su se obratili i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Margeret En Uehara i Alison Kemp, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković.


VIDEO: XI Nacionalna antikorupcijska konferencija - ministar Mevludin Nuhodžić - OBRAĆANJE

VIDEO: XI NacioNalna antikorupcijska konferencija - direkorka MANS-a Vanja Ćalović Marković- OBRAĆANjE

VIDEO: XI Nacionalna antikorupcijska konferencija - ambasador Aivo Orav - OBRAĆANjE

VIDEO: XI Nacionalna antikorupcijska konferencija - ambasadorka Alison Kemp - OBRAĆANjE

VIDEO: XI Nacionalna antikorupcijska konferencija - ambasadorka Margaret En Uehara - OBRAĆANJE