Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Nuhodžić-Janković: Dobra saradnja Crne Gore i Austrije garant podrške na evropskom putu

Nuhodžić-Janković: Dobra saradnja Crne Gore i Austrije garant podrške na evropskom putu
Datum objave: 07.12.2017 12:28 | Autor: MUP

Ispis Štampaj stranicu


Austrija prepoznaje napore koje Crna Gora preduzima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a intenzivna podrška integracionim procesima može se očekivati i u drugoj polovini 2018. godine, kada će Austrija preuzeti predsjedavanje Savjetom EU, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i ambasadorke Austrije Ane Janković.

Ministar Nuhodžić izrazio je zahvalnost na podršci koju Austrija u kontinuitetu pruža u reformskim i integracionim procesima Crne Gore, i pozitivnim ocijenio stav Austrije u zagovaranju „principa regate“, odnosno individualne evaluacije svake zemlje kandidata za članstvo u EU.

Sastanak je bio prilika da ministar Nuhodžić upozna ambasadorku Janković sa aktivnostima koje MUP sprovodi na planu ispunjavanju mjera iz akcionog plana za poglavlje 24 koje je u nadležnosti ove institucije, naročito na izradi normativnog okvira – Zakona o strancima i Zakona o unutrašnim poslovima.

Sagovornici su zajednički konstatovali da su bilateralni odnosi dvije zemlje veoma kvalitetni, a naročito je pohvaljena saradnja na operativnom nivou u oblasti policijskih poslova. Kao veoma značajna ocijenjena je ekspertska pomoć Austrije u projektima iz oblasti vladavine prava, poput nedavno promovisanog projekta „Podrška Evropske unije vladavini prava“ (EURol 2), Šengenskog akcionog plana (ŠAP), kao i pomoć u obukama za službenike.