Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović u posjeti direktorici Švajcarske federalne policije Nikoleti dela Vale; nastavak uspješne saradnje crnogorske i švajcarske policije

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović u posjeti direktorici Švajcarske federalne policije Nikoleti dela Vale; nastavak uspješne saradnje crnogorske i švajcarske policije
Datum objave: 07.12.2017 09:51 | Autor: UP

Ispis Štampaj stranicu


Direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović sa saradnicima, pomoćnikom direktora Enisom Bakovićem i rukovodiocem NCB Interpol Podgorica Dejanom Đurovićem, boravio je u zvaničnoj posjeti Švajcarskoj federalnoj policiji, gdje se sastao sa direktoricom Švajcarske federalne policije Nikoletom dela Vale.

Tokom sastanka izraženo je obostrano zadovoljstvo organizacijom ove posjete, kao nastavka sastanka održanog u Podgorici u aprilu 2016. godine kada su Dela Vale i Stojanović potpisali Sporazum između Vlade Crne Gore i Saveznog savjeta Švajcarske o policijskoj saradnji u borbi protiv kriminala.

Takođe je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom odličnom saradnjom koja se između policija Crne Gore i Švajcarske odvija posredstvom policijskog atašea, kao i Interpola i Europola. Direktor Stojanović je direktoricu Dela Vale upoznao sa rezultatima Uprave policije u oblasti međunarodne policijske saradnje i pozitivnim ocjenama rada koje ima NCB Interpol Podgorica, a koje su iznijete tokom nedavne posjete Generalnog sekretara Intepola Jirgena Štoka Crnoj Gori.

Sastanak direktora policija Švajcarske i Crne Gore bio je posvećen ključnim temama od obostranog interesa, među kojima su i borba protiv organizovanog kriminala i terorizma i sprječavanje ilegalnih migracija.

Direktorica Dela Vale pohvalila je napore Crne Gore u izradi strategije i akcionog plana za sprječavanje radikalizma i nasilnog ekstremizma kao bitnog preduslova u prevenciji terorizma. Direktor Stojanović je upoznao koleginicu Dela Vale o rezultatima bezbjednosnih službi u Crnoj Gori u prevenciji radikalizma i nasilnog ekstramizma, kao i o policijskim aktivnostima vezanim za strane borce. Činjenica da je Crna Gora postala 29. članica NATO-a je takođe, istaknuto je, bila značajna i u ovoj oblasti jer je kroz ovaj bezbjednosni sistem našim službama omogućen protok određenih informacija iz ove oblasti koje do tada nisu bile dostupne.

U pogledu međusobne saradnje u oblasti organizovanog kriminala, od strane švajcarskih sagovornika još jednom je apostrofirana ključna uloga crnogorske policije u okviru projekta Pink Panter, bez čijeg učešća švajcarska policija ne bi imala uspjeha u identifikovanju i procesuiranju lica iz Crne Gore koja su vršila razbojništva na teritoriji Švajcarske. Zajednički je iskazana spremnost dalje saradnje na ovom planu i učešće Crne Gore u projektu Diamond koji je sada preuzeo Interpol, a tiče se kriminalnih grupa koje vrše razbojništva na teritoriji Švajcarske. Direktor Stojanović je još jednom potvrdio odličnu saradnju po ovom pitanju s obzirom da je Crna Gora dala značajan doprinos u sprovođenju ovih međunarodnih istraga.

Dela Vale i Stojanović su konstatovali da je potrebno osnažiti saradnju na polju razmjene iskustava i najboljih praksi u borbi protiv kompjuterskog kriminala, te u oblasti forenzičkih ispitivanja elektronskih uređaja koji su korišćeni za vršenje krivičnih djela. Tom prilikom je dogovoreno uključivanje eksperata iz crnogorske policije u buduće tematske radionice kao i na sastancima koje periodično organizuje policija Švajcarske.

Zaključeno je da je potrebno dalje jačati saradnju preko postojećih kanala komunikacije, kao i u oblasti stručnog usavršavanja odnosno pružanja ekspertske podrške Crnoj Gori u oblasti IT i forenzičkih ispitivanja IT uređaja, a osim toga i u međusobnoj razmjeni informacija o konkretnim istragama teškog i organizovanog kriminala što se odnosi i na pojedince i članove organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na teritoriji obje drzave.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović se tokom posjete susreo i sa direktorom Švajcarske granične službe Jirgom Notom. Tokom ovog susreta je razgovarano o saradnji graničnih policija, kao i o savremenim trendovima i izazovima sa kojima se granične policije susrijeću.