Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Pažin i Nuhodžić na Ministarskom forumu Evropska unija – Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova u Sofiji

Datum objave: 25.10.2017 14:25 | Autor: Ministarstvo pravde

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić učestvovaće na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropska unija – Zapadni Balkan, koji se održava u Sofiji, Republika Bugarska, 26. i 27. oktobra 2017. godine. Forum se održava u okviru predsjedavanja Estonije Savjetu Evropske unije, uz podršku Bugarske, a poziv je upućen od strane ministra pravde Estonije Urmasa Reinsalua i ministra unutrašnjih poslova Estonije Andresa Anvelta.

Forum EU - Zapadni Balkan predstavlja zajednički mehanizam i platformu Evropske unije i država Zapadnog Balkana, na kojem se diskutuje o aktuelnim temama i pitanjima od važnosti iz oblasti pravde, slobode i bezbjednosti. Prvog dana Foruma, ministri pravde država regiona diskutovaće o pravosudnom sistemu, i u tom kontekstu na teme: borbe protiv korupcije, disciplinskih pravila, uloge sudskih savjeta, kao i pravosudne saradnje u krivičnim i građanskim stvarima. Teme koje će drugog dana održavanja Foruma okupiti ministre regiona iz domena unutrašnjih poslova, biće migracije i upravljanja granicom, uključujući prevenciju iregularnih migracija i krijumčarenja, mehanizmi praćenja post-vizne liberalizacije. Takođe, u svjetlu aktuelnih dešavanja na evropskom kontinentu, naročita pažnja biće posvećena aktivnostima koje se sprovode u borbi protiv terorizma i radikalizacije, kao i suzbijanja nelegalne trgovine oružjem.

Na margini Foruma, potpredsjednik Pažin će se sresti sa evropskom komesarkom za pravosuđe Verom Jurovom. Takođe, ministar će imati odvojene susrete i sa ministrima pravde iz regiona. Ministar Nuhodžić će se sastati sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Bugarske Valentinom Radevim.

Sa učešća potpredsjednika Pažina i ministra Nuhodžića na Forumu biće izdata saopštenja za javnost, a Služba za odnose sa javnošću obezbijediće medijima fotografije i video snimke. 

 

Ministarstvo pravde / Ministarstvo unutrašnjih poslova